Nije to za smijeh, plač je prikladnija reakcija

Zaposlenici Ministarstva financija prolaze teške dane. Čini im se da je sve isto, a opet nije. Kao stigao novi gazda, pardon gazdarica, ali gotovo da ju ne vide. A onda, taktovi poznate melodije.

8.2.2011.
12:09
VOYO logo

Još jednom maestralno prozirna dimna zavjesa u režiji Banskih dvora. U danu kad je odlučeno da će se do guše zadužena Hrvatska morati zadužiti za dodatnih 750 milijuna eura po tko zna koliko visokoj kamatnoj stopi, premijerka je odlučila zabaviti narod idejama o štednji koje graniče sa zdravim razumom.

Namjerno prešućujući već tada joj dobro poznatu informaciju o još jednom zaduženju koje će otići na otplatu prethodnih dugova, Jadranka Kosor iznijela je nevjerojatan plan šparanja na spajalicama, olovkama i flomasterima. Unaprijed znajući da će biti ismijana (što je uostalom i sama rekla) farsu je dovela do samog vrhunca otkrićem kako je rekla odlučno NE zahtjevima rasipnih ministara za naručivanjem vode s okusom marelice, borovnice i ko' zna kakvog još sve bobičastog voća. Ne, ne i ne, ona je odgovorna premijerka prezadužene državice na brdovitom Balkanu koja je zaključila da je voda voda (ma koliko mi šutjeli o tome) te izdala naredbu da se naruči ona obična, bez okusa (flaširana i više od 100 puta skuplja od one iz pipe).

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Prilika za još jedno cerekanje

Pokrenula se mašinerija, bila je to prilika za još jedno cerekanje nad genijalnim idejama premijerke Kosor koja se nije mogla propustiti. Učinak, stopostotni! Nekoliko sati nakon malo je tko trepnuo okom na priznanje nove ministrice financija Martine Dalić da zadužuje još jednu generaciju nerođenih hrvatskih građana.

U ožujku, naime, dolazi na naplatu 750 milijuna eura obveznica i nema druge nego po kredite. Nema druge jer svi programi oporavka i poticanja investicija te tobožnjih ušteda nisu donijeli ništa osim brda papira i nevjerojatne količine izrečenih frazetina. Opljačkalo se što se moglo, zaradilo se nije ništa, a troši se kao da ne postoji sutra.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

No, možda su, od priznanja ministrice da su džepovi ponovno prazni, još zanimljivije njezine opservacije o proračunu. Podsjetimo, nova ministrica radi prema proračunu svog prethodnika Ivana Šukera koji je smijenjen malo nakon što je skrojio državne financije za ovu godinu. U vladu je ušetala bez neke javnosti prepoznatljive ideje što točno namjerava napraviti i na koji način će to biti različito od onoga što je radio Šuker. Sada je potpuno jasno i zašto je tome tako.

Ministrica za potvrđivanje poznatog

Ministrica Dalić ne opterećuje se bilo kakvim planovima za promjenom smjera koji nas je i doveo tu gdje jesmo – opasno blizu bankrota. Ona tek konstatira kako se dugovi moraju servisirati i da ćemo se zaduživati kako budu dolazili na naplatu (?!) što znači da je najavljeno zaduženje samo prvo u nizu. Deficit je, veli, relativno visok, ali proračun je realan. Pa zašto smo onda mijenjali Šukera kada se ona ponaša kao njegova drastično mršavija verzija koja nosi suknje?! Možda zato što je bučniji i konfliktniji pa ne bi tako samozatajno kao ona uspio iskoristiti halabuku oko voda s okusima i bez njih da kaže kako smo u još većoj banani? On bi možda još pao u napast braniti se kako Hrvatska po ovom ili onom parametru stoji bolje od ove ili one zemlje, zbog čega bi se još danima pisalo i analiziralo o novom zaduženju. Ali ne i Martina Dalić. Ona hladnokrvno konstatira i ne nudi nikakvo opravdanje ni rješenje, dobro pazeći da ne pruži nikakav motiv za daljnju raspravu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Nije smiješno ljudi, ovo je za plakati

Stoga, idući put kad se svima bude činilo da je premijerki u piće podmetnuto neko halucinogeno sredstvo, jer uvjerava da će nam svima biti bolje ako čuvamo ovce, pijemo vodu bez okusa i šparno koristimo flomastere, treba odoljeti porivu za smijanjem. Ispravna emocija u tom trenutku trebala bi biti plač zbog straha za golu egzistenciju. Ili je stvarno izgubila svaki dodir s realnošću i doista vjeruje u to što propovijeda. Ili nam sprema novo zaduženje, porez, namet, harač… Teško je procijeniti što je od toga strašnije i opasnije.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Imaš priču? Javi nam se!
Imaš priču, ekskluzivu ili jednostavno temu za koju bi se trebalo čuti? Javi nam se, a mi ti jamčimo anonimnost.
Pošalji priču