A PRIJE SU MOGLE? /

Nije šala, Ministarstvo uprave pohvalilo se ovime: 'Umrle osobe više neće moći glasovati'

Image
Foto: Goran Stanzl/Pixsell

Navodi se da je za sve zaslužan poseban registar birača koji otklanja mogućnost malverzacija

5.12.2019.
21:03
Goran Stanzl/Pixsell
VOYO logo

Ministarstvo uprave mnoge je neugodno iznenadilo objavom na svojim web stranicama u kojoj se navodi "da mrtvi više neće moći sudjelovati na izborima u Republici Hrvatskoj".

Zvuči kao šala, no kao što se može vidjeti, itekako je stvarno i istinito.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Registrom birača riješen je dugogodišnji problem - činjenica da smo imali puno više birača nego stanovnika. Svi birači moraju imati važeću osobnu iskaznicu, a birači u dijaspori se za svake izbore moraju aktivno registrirati. Na taj će se način spriječiti da na popisu birača imamo više birača negoli stanovnika ili pak umrle osobe", navodi se na web stranicama Ministarstva uprave.

Image
Foto: Ministarstvo uprave

U nastavku teksta su službene informacije koje su uvelike poznate hrvatskim biračima, no nije ih naodmet ponoviti:

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"U Evidenciju birača hrvatskih državljana s prebivalištem u Republici Hrvatskoj upisuju se birači prema mjestu prebivališta u Republici Hrvatskoj. U Evidenciju birača hrvatskih državljana koji nemaju prebivalište u Republici Hrvatskoj birači se u pravilu upisuju po državama i adresnom podatku koji se za njih vodi u službenim evidencijama u Republici Hrvatskoj. Upisivanje u registar birača obavlja se na temelju podataka iz evidencije o državljanstvu, zbirke podataka o prebivalištu i boravištu i evidencije putnih isprava", primjer je onoga što navodi Ministarstvo u tekstu pod naslovom "Objavljen registar birača".

Ipak, sve to teško može nadmašiti posebno istaknuti podnaslov unutar teksta koji glasi "Umrle osobe više neće moći glasovati".

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Otkucaji srca
NOVA SERIJA
VOYO logo