Nije dobro hodati s torbama keša, ali nisam prao novac

'Ne može se baratati torbama novca, pogotovo u stranačkom životu', rekao je Branko Bačić. Međutim, iz HDZ-a demantiraju priču da su pokušali staviti novac na račun stranke u banku.

10.11.2010.
14:33
VOYO logo

Gdje su završile torbe s novcem, u HDZ-u i dalje šute o detaljima tog slučaja, jer "ne žele ometati USKOK-ovu istragu".

Komentirao ga je, međutim, predsjednik Ivo Josipović. "Onaj tko je nosio novce u torbi ozbiljno je povrijedio pravni poredak i mora zato odgovarati bez obzira o kome je riječ. Svatko tko je u tome sudjelovao, odgovara. Baratanje s torbama keša nije dopušteno", izjavio je Josipović.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

S predsjednikom se slaže i glavni tajnik HDZ-a Ivo Bačić.

Iako isprva HTV-u Bačić nije želio komentirati predsjednikovu izjavu jer je nije "pročitao", ipak je izustio par riječi.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Slažem se da se ne može baratati torbama novca, pogotovo u stranačkom životu, u potpunosti se slažem ako je tako rekao. Bez obzira što se i na mene aludira, slažem se s time da u političkom i demokratskom životu tako ne mogu funkcionirati stranke."

Večernji list objavio je, pak, neugodan detalj priče o četiri milijuna kuna gotovine koja je kružila HDZ-om koji objašnjava zašto je novac na kraju završio u sefu glavnoga državnog odvjetnika Mladena Bajića. Prema informacijama iz nekih službenih izvora, jedna od banaka u kojima vladajuća stranka ima račune prijavila je Uredu za sprečavanje pranja novca sumnjivu transakciju jer su predstavnici HDZ-a navodno htjeli na račun položiti dva milijuna kuna i tristo tisuća eura!

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Prema Zakonu o sprečavanju pranja novca, bankovni službenici moraju svaku transakciju s gotovinom većom od 200.000 kuna prijaviti Uredu, ali moraju i klijenta ispitati o – izvoru sredstava, uz niz ostalih podataka. Zakon kaže da bankovni službenici moraju od klijenta uzeti i "podatke o izvoru sredstava koja jesu ili će biti predmet transakcije ili poslovnog odnosa".

Kako je, prema dosad objavljenim, a nedemantiranim podacima, Mladen Barišić donio novac u HDZ, čelnici stranke nisu morali znati njegovo podrijetlo. Banka takvu transakciju mora prijaviti kao sumnjivu Uredu za sprečavanje pranja novca te navesti indikatore koji upućuju na to da bi mogla biti riječ o pranju novca ili nekoj drugoj sumnjivoj operaciji.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U Uredu za sprečavanje pranja novca tada moraju otvoriti spis o tom događaju, provjeriti navode banke i sve prijaviti policiji i DORH-u. Očito su u tom trenutku sudionici ovih operacija shvatili da je riječ o rizičnim transakcijama te je novac na kraju predan u DORH.

U vladajućoj stranci demantiraju kako su pokušali novac staviti na račun stranke u banku.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Nečuveno je kakve se špekulacije i konstrukcije proizvode u medijskim krugovima" komentirao je Bačić optužbe da je novac koji mu je donio Barišić kad je razriješen s mjesta rizničara HDZ-a pokušao oročiti u banci.

Prethodni članci:

arti-201011080044006 arti-201009290522006

Tekst se nastavlja ispod oglasa
TOMA
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo