NIJE BILO KORUPCIJE NA USTAVNOM SUDU: / 'Suci nisu primili mito za ukidanje presude Ivi Sanaderu'

Image

Nakon što su se u javnosti pojavile informacije da su suci Ustavnog suda primili mito ne bi li ukinuli presudu u slučaju Ina-MOL, USKOK je počeo provoditi izvide.

12.4.2017.
15:07
VOYO logo

Iz USKOK-a su danas priopćili kako su zbog optužbi na račun ustavnih sudaca vezano uz primanje mita proveli izvide te kako nisu našli nikakve indicije da je doista počinjeno kazneno djelo.

'Ured za suzbijanje korupcije i organiziranog kriminaliteta je u koordinaciji sa Samostalnim sektorom za otkrivanje poreznih prijevara Ministarstva financija proveo opsežne izvide radi provjere javno iznesenih optužbi na račun sudaca Ustavnog suda da su primili mito kako bi ukinuli pravomoćnu osuđujuću presudu u predmetu Hypo i Ina-MOL. Nakon provedenih izvida nije utvrđeno postojanje sumnje u počinjenje kaznenog djela', stoji u njihovu priopćenju.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Predsjednik Ustavnog suda Miroslav Šeparović u siječnju je odbacio povezanost ukinute pravomoćne presudu bivšem premijeru Sanaderu u slučaju INA-MOL s rezultatima međunarodne arbitraže, ali i tvrdnje da su ustavni suci u tom slučaju primili mito, pozivajući u priopćenju "nadležna tijela" da se očituje o tim tvrdnjama iznesenima "u zloj vjeri" s ciljem "teškog sramoćenja" ustavnih sudaca te funkcioniranja institucija i "pravne države općenito".

Gostujući prije nekoliko dana na televiziji N1 Šeparović je kazao kako je uvjeren da će se tvrdnje o mitu koje su navodno primili ustavni suci pokazati neistinitima, ali i da onaj tko ih je lansirao treba snositi odgovornost. Dodao je i da zna tko stoji iza te priče te da je to priopćio glavnom državnom odvjetniku, ali da nije na njemu da to govori u javnosti.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
PRESUDA ZA AFERU PLANINSKA - SVI SU KRIVI: /

Sanaderu 4,5 godina zatvora, mora vratiti 17.5 milijuna kn

Image
PRESUDA ZA AFERU PLANINSKA - SVI SU KRIVI: /

Sanaderu 4,5 godina zatvora, mora vratiti 17.5 milijuna kn

Podsjetimo, do prošlotjedne presude, Sanader, koji je suočen s nizom uglavnom korupcijskih optužnica, nije imao nijednu pravomoćnu ili nepravomoćnu presudu jer je Ustavni sud na ljeto 2015. ukinuo presudu zbog ratnog profiterstva u “slučaju Hypo” te primanja mita od mađarskog MOL-a i cijeli slučaj vratio na ponovno suđenje zagrebačkom Županijskom sudu. Vrhovni sud potom je ukinuo i nepravomoćnu presudu te naložio novo suđenje u slučaju Fimi media, u kojoj je zbog korupcije ranije osuđena i Sanaderova bivša stranka HDZ.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Fnc 16
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo