I dalje kupuju vodu / Ni 50 dana od ekokatastrofe ne zna se krivac: sumnjičavi Brođani samoinicijativno rade analize vode

Iako analize vode pokazuju da otrovnih ugljikovodika više nema, mnogi stanovnici i dalje ne vjeruju da u njihovim slavinama teče pitka voda

19.5.2018.
18:56
VOYO logo

50 dana prošlo je od ekokatstrofe koja je zatrovala vodu u Slavonskom Brodu, no odgovore na mnoga pitanja Brođani još čekaju.

Tada je pukla cijev, izlila se nafta i zagadila vodocrpilište Jelas te vodu u Slavonskom Brodu. Nafte sada nema, ali ima straha među nekim mještanima Slavonskog Broda oko zdravstvene ispravnosti njihove vode.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Irena svojoj djeci kupuje pitku vodu u trgovini. U nju se uvuklo nepovjerenje. "Može se to sad nazvati sitnom psihozom. Jer konstantno nam se događaju situacije da netko vidi nekakvu mrlju u čaši vode, pa ljudi samoinicijativno rade analize, šalju za Zagreb i onda automatski to povuče lančanu reakciju jer niste sigurni koliko je ta voda ispravna", priča nam Brođanka Irena Kladnik.

Pa u Slavonskom brodu nije neobično vidjeti ljude kako šetaju s vlastitim bocama vode. A u gradskom poglavarstvu se pitaju, kako to da ni 50 dana nakon ekokatastrofe pred javnost nisu izašli rezulati istrage i prokazivanje krivca.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Kako je moguće da smo imali onako jednokratno enormno onečišćenje, a nakon toga u roku od 24 sata vraćanje u normalu? To nas sve iznimno jako zanima", ističe Hrvoje Andrić, dogradonačelnik Slavonskog broda.

No dobra je vijest da današnje analize vode govore - voda je pitka. Pa ako i imaju čistu vodu, Brođanima i dalje ostaje - zagađen zrak. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
ZA ELISU
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo