Neželjeni wunderkind

Image
Foto: Igor Kralj/PIXSELL

Grašci znoja skupljali su se na čelu izbornika Čačića u skučenoj prostoriji hotela u Rovinju, jer kamere i fotići bili su spremni na logično objašnjenje zašto Alen Halilović nije zaslužio putovati u Francusku – nije

Marko Vargek

Marko Vargek

2.6.2016.
8:55
Igor Kralj/PIXSELL
VOYO logo

„Griješim li, hoće li me ovo koštati? Ali ja sam izbornik, odlučio sam, stojim iza svoje odluke. Ja živim s tim igračima, znam što sam vidio na pripremama. Ali ipak, mali Halil je nepredvidiv i bezobrazan na terenu a baš mi takav možda zatreba. Ma ne“… - kao da su se slične dvojbe rojile u izbornikovoj glavi u sekundama prije objave popisa.

Lovren je već prekrižen ili se sam prekrižio, kakogod, Liverpoolov stoper nestao je brzo i žestoko. A Halilović koji je s 19 godina u najjačoj ligi svijeta jedan od nositelja igre Sporting Gijona za koji je upisao 37 nastupa pakira stvari iz Rovinja. Svakako, izbornik je priredio mini iznenađenje koje je garnirao objašnjenjem: „On je mlad i perspektivan igrač pred kojim je sjajna karijera i bolje da se pripremi za novi klub“. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Zvuči pomalo kao kada, na primjer, dečko prekida s curom -  „U meni je problem, ti si divna i zaslužuješ bolje“. Jer zaista činilo se kako je Halilović ovu polusezonu napokon pobijedio vlastite „mušice“, dobro radio, igrački počeo sazrijevati u Primeri, no to nije bilo dovoljno za Čačića.  Za lijevaka koji na desnom krilu može napraviti kaos, koji je drzak, za kojeg španjolski mediji kažu da trči kao Messi, a dodaje kao Iniesta – mjesta nije bilo.

Lako je biti iznenađen i polemizirati, sada i bakica na placu zna ponešto o malom Haliloviću i "kak ga je Mamić zeznul", mnogi viču skandal, a da je Čačić odlučio drugačije govorili bi Halilović nema pojma. Izbornik ima svoje razloge i to treba poštovati. Halilović se vjerojatno ne bi naigrao na prvenstvu, pa bi bacao otrovne strelice s klupe, narušavao mir i pozitivu – i to je jedna od teorija koja se provlači medijima. Mogao je i takvo objašnjenje javno i otvoreno ponuditi izbornik, a mogli smo, istina, i mi mediji inzistirati na konkretnijem odgovoru. Jer većina nogometnih trenera smatra kako je bilo vrijeme za Halilovića, jednog od najtalentiranijih igrača Hrvatske. Jer ima stav, i zna da može, u teškim trenucima na Europskom prvenstvu, zašto on ne bi bio taj koji određenom minutažom može podići ritam. Svaki dobar igrač je bitan u cijelom mozaiku.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Uvijek se neka frka stvarala oko Halilovića. Toplo hladni odnos s Mamićima, odbijanje trenerove ruke u Barceloni B, iritantna kršenja discipline, pa i pitanje hoće li uopće nastupati za Hrvatsku ili BiH? Sada je, nakon što nije bio ni među 30 za Brazil, još jednom izvisio.

Kolega se dopisuje s Halilovićem, u komi je, rastrgan između dvojbe izaći li u javnost ili bolje šutjeti. Kaže, razmišlja da se makne i „ode negdje na more“. Nema mu druge nego zasukati rukave i dalje raditi. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Imaš priču? Javi nam se!
Imaš priču, ekskluzivu ili jednostavno temu za koju bi se trebalo čuti? Javi nam se, a mi ti jamčimo anonimnost.
Pošalji priču