Nezaposlena majka: Kako ću djetetu kupiti mlijeko?

Ovrhama se i dalje nezakonito plijene zaštićene novčane naknade građana.

13.5.2011.
9:12
VOYO logo

Zbog neplaćenog računa za VIP-ovu uslugu interneta iz 2008. godine, Splićanki Ivani Vušković (28) prije pet mjeseci stigla je ovrha. S obzirom da dugovanje zbilja postoji, to ne bi bio nikakav problem da joj ovrhom nisu prvo sjeli na porodiljnu naknadu, a zatim i na naknadu za nezaposlene, dakle, primanja koja su zakonom izuzeta od ovrhe!

"Još u studenome 2010. godine VIP, odnosno Fina koja provodi ovrhe, sjeda mi na račun, a ja o tomu pojma nemam jer sam u inozemstvu. Pri povratku u Hrvatsku u siječnju, pokušavam podignuti dvije pristigle porodiljne naknade, svaka u iznosu od 1.663 kune. Nastojim doći do svog novca i doznajem da trebam otvoriti takozvani zaštićeni račun da bih u tome uspjela.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Procedura je takva da se Fini podnosi zahtjev, oni to prosljeđuju banci, a dok ne dođeš do svojih novaca, treba ti najmanje 10 dana. Kako mi je na onom prvom računu ostalo 1.200 kuna gotovinske uplate koja podliježe ovrsi, uzimaju mi taj iznos, ali me uz to ubacuju i u minus od 1.600 kuna koji prema ugovoru s bankom uopće nemam, i to da bi mi s računa za ovrhu 'digli' ukupno 2800 kuna.

Dakle, ako trebam kupiti mlijeko za dijete, ne mogu provlačiti karticu i ići u minus, a kad im treba za provedbu ovrhe, minus mi dopuštaju", ispričala je Ivana Slobodnoj Dalmaciji.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Nažalost, tu ne prestaje kršenje njezinih prava.

Mlada majka upozorava da iako ima pravo na kompletnu naknadu za nezaposlene, dobiva samo trećinu na zaštićeni račun, dok joj ostale dvije odlaze na onaj prvi, blokiran ovrhom.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Nakon što sam im rekla da su pogriješili, čak su se složili sa mnom, ali su kazali kako je bolje što je ovako ispalo; da sam podmirila minus banci jer da, primjerice, sutra dižem kredit, da ne bih bila kreditno sposobna i slično. Bila sam u šoku, naravno, prvo me ubacuju u nedopušteni minus, a zatim i krše zakon", kaže Ivana, koja je čitav svoj slučaj predočila pučkom pravobranitelju i Hrvatskom helsinškom odboru, a pisala je i Hrvatskoj narodnoj banci te Ministarstvu financija.

Apsurd u čitavoj priči jest taj što četiri i pol mjeseca od primjene novog zakona prema kojem ovrhe provodi Fina, većina ljudi tek saznaje za mogućnost otvaranja posebnog računa preko kojeg mogu zaštititi sredstva izuzeta od ovrhe.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U Fini su potvrdili da je od 1. siječnja do 10. svibnja ove godine otvoreno 35.219 transakcijskih posebnih računa građana, dok je trenutačno raznoraznim ovrhama blokirano više od 150.000 računa fizičkih osoba.

Vezani članci:

arti-201103300272006 arti-201104220450006 arti-201103290001006 arti-201103140238006

Tekst se nastavlja ispod oglasa
TOMA
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo