PALI REKORDI /

Kaos u Dubrovniku: Poplavljene ceste i kuće, prijete odroni, voda nije za piće

Image
Foto: Dubrovački dnevnik

Vozači trebaju biti posebno oprezni zbog odrona kao i opasnosti od izbijanja šahtova

2.10.2018.
10:00
Dubrovački dnevnik
VOYO logo
Image

Apokalipsa u Dubrovniku: Olujno nevrijeme poplavilo ulice i kuće

Image

Apokalipsa u Dubrovniku: Olujno nevrijeme poplavilo ulice i kuće

U Dubrovniku je cijelo noć bijesnilo grmljavinsko nevrijeme koje je prouzrokovalo kaos na cestama.

Pali rekordi

Noćas od 2 do 6 sati palo 259,2 l/m2 kiše što je druga najveća dnevna količina u Hrvatskoj ikad, a  najveća listopadska dnevna količina u Hrvatskoj ikad. Također, to je najveća količina kiše koja je ikad u jednom danu pala u Dubrovniku te najveća količina kiše koja je u jednom danu pala u Hrvatskoj unazad 32 godine.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ujedno, riječ je o količini kiše koja obično padne u Dubrovniku u cijelom listopadu i studenom zajedno.

Kaos u prometu

Promet se na širem gradskom području odvija usporeno. Velike poplave su na Kantafigu gdje se promet odvija preko autobusnog kolodvora, osim toga Zaton je također poplavljen kao i dijelovi Ulice Iva Vojnovića.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
Foto: Dubrovački dnevnik

Zbog jakog  grmljavinskog nevremena i obilne kiše  koje je počela noćas oko 4 sata na dubrovačkom području bilo je više poziva  građana iz svih dijelova grada zbog prodora vode u stanove i kuće, javili su iz ŽC 112.

Pomoć su im pružali pripadnici JVP Dubrovački vatogasci. Isto tako bilo je  više odrona i poplavljenih dijelova prometnica na D8 na cijelom području od Banića do Plata. O svim problemima na prometnicama javljeno je Dubrovnik cestama, Tehnogradnji i HAK-u, javlja Dubrovački dnevnik.

Vozači trebaju biti posebno oprezni zbog odrona kao i opasnosti od izbijanja šahtova te različitih objekata na kolniku.

Poplavljeni autobusi i auti

U Gospinom polju na parkingu veliki broj autobusa je poplavljen, a neka vozila, javlja čitateljica Dubrovačkog dnevnika, morali su odšlepati.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Ovakvo nešto nikada nije bilo u Gospinom polju, ovo je neviđeno," ispričala je zgrožena čitateljica koja svjedoči prizorima.

Image
Foto: Dubrovački dnevnik

Kiša zamutila Omblu, Zavrelje i izvorište Račevica

Na izvorištima Ombla i Zavrelje 1 izmjerena je povišena mutnoća uslijed obilnih kiša.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Tijekom dana i u vodoopskrbnim mrežama Dubrovnika te dijela Župe dubrovačke (područje od restorana Flamingo do hotela Župa uz magistralu) očekuje se mutnoća iznad dozvoljenih vrijednosti, pa se takva voda ne preporuča za piće. Prije uporabe treba je pustiti da se istaloži i bistri dio prokuhati. Kontrola i dezinfekcija provode se redovito, a o svim promjenama Vodovod će pravodobno obavijestiti javnost," javljaju iz Vodovoda.

Uslijed obilnih kiša povišena mutnoća izmjerena je i na izvorištu Račevica (Šumet) pa se ni ta voda ne preporuča za piće.

Prijepodne oblačno, popodne razvedravanje

U prvom dijelu dana umjereno do pretežno oblačno, mjestimice uz kišu i pljuskove, na Jadranu i u gorju moguće i izraženije, od sredine dana u većem dijelu Hrvatske prestanak oborine i razvedravanje, progroza je Državnog hidrometeorološkog zavoda (DHMZ) za Hrvatsku za utorak.

 Kiša je popodne moguća još u Dalmaciji. Vjetar slab do umjeren sjeverni i sjeveroistočni, na južnom i dijelu srednjeg Jadrana u početku umjereno do jako jugo, a jaka i olujna bura će se sa sjevernog dijela tijekom dana širiti prema jugu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

 Najviša dnevna temperatura uglavnom od 11 do 16, na Jadranu između 17 i 23 Celzijeva stupnja.

HAK: Zbog jakog vjetra samo osobna vozila dionicama A1, A6 i Paškim mostom

Zbog jakog vjetra samo za osobna vozila otvorene su autocesta A1 između Svetog Roka i Posedarja (obilazak za ostale skupine vozila je državnim cestama preko Gračaca, Obrovca i Karina - DC50 i DC27); A6 Rijeka-Zagreb između Kikovice i Delnica (obilazak za ostale skupine vozila je starom cestom kroz Gorski kotar - DC3); državna cesta Maslenica-Zaton Obrovački (DC54) i Paški most, izvijestio je u utorak ujutro Hrvatski autoklub (HAK).

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Na Krčkom mostu zabrana je prometa za autobuse na kat, vozila s kamp prikolicama i motocikle (I. skupina vozila), a na Jadranskoj magistrali (DC8) između Bakra i Svete Marije Magdalene te na autocesti A7 Draga-Šmrika dodatno je zabrana za dostavna vozila i vozila s natkrivenim teretnim prostorom (I. i II. skupina vozila).

Kolnici su mokri ili samo vlažni i skliski u Slavoniji, Dalmaciji, Lici, Gorskom kotaru, središnjoj Hrvatskoj i Hrvatskom primorju. Mogući su odroni.

 Zbog povremeno jakih pljuskova kiše moguće je naići na veću količinu vode koja se zadržava na kolniku pa vozače pozivamo na pojačan oprez.

 U Dubrovniku zatvoren je dio državne ceste DC420 Sustjepan-luka Gruž, zbog vode na kolniku na predjelu Kantafig. Obilazak je preko autobusnog kolodvora.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

 U prekidu su katamaranska linija Novalja - Rab - Rijeka; katamaranska linija Mali Lošinj - Cres - Rijeka i trajektna linija Prizna - Žigljen.

  Na graničnim prijelazima nema dužih čekanja.  Za sav promet zatvoren je granični prijelaz Vitaljina.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Superstar
NOVA SEZONA
VOYO logo