zbraja se šteta / Nevrijeme haralo Dalmacijom: Poplava u ŠIbeniku, tuča kod Makarske, munje izazvale nekoliko požara

Nevrijeme s tučom zahvatilo je Živogošće gdje je padala tuča veličine golf loptice

1.9.2020.
9:00
VOYO logo

Hladna fronta u ponedjeljak je prešla preko Dalmacije, donoseći izraženu promjenu vremena. Posljednji dan klimatološkog ljeta ponegdje je donio obilne oborine.

Najviše je palo na šibenskom području, ponegdje preko 50 litara po kvadratnom metru. Ista količina pala je i u Biogradu na Moru. Na širem splitskom području najviše je palo u Kaštel Gomilici, 21 litra po kvadratnom metru, u Splitu je palo skromnijih 7 do 10 litara.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Poplavila nova javna garaža u Šibeniku

Kiša je u Šibeniku je donijela velike probleme u podzemnoj garaži ispod Poljane, a dijelove grada je zahvatila i tuča.

Okolni šahtovi očito ne mogu primiti puno vode, a niz cijelu Zvonimirovu ulicu slijevala se voda direktno prema Poljani. Nagib za ulaz u garažu je jako strm, i sasvim je jasno da je do ovoga s prvom jačom kišom moralo doći, javlja ŠibenikIN.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
jako nevrijeme /

VIDEO Šibenik pod vodom, padala i tuča: U velikoj podzemnoj garaži ispod Poljane nastao kaos

Image
jako nevrijeme /

VIDEO Šibenik pod vodom, padala i tuča: U velikoj podzemnoj garaži ispod Poljane nastao kaos

Predsjednik šibenskog SDP-a Tonči Restović spustio se garažu pa snimio i opisao što vidi:

''11 min je padala kiša. Jedanaest! Forsiranje bogatih projekata je trade mark ove gradske uprave! Zanemarivanje potreba i kvalitetnijeg života svih Šibenčanki i Šibenčana je nešto što ova gradske vlast radi vrhunski. Nadam se da ćemo izdržati još ovih nekoliko mjeseci njihove vlasti, a onda ćemo svi zajedno graditi. Ovako izgleda garaža'', napisao je Restović.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Iz Šibenika javljaju da je poplavljeno na više mjesta u Ražinama i kod Brodarice i to sve na mjestima gdje je nedavno rekonstruriana cesta.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Velika tuča pogodila dio makarskog primorja i Zabiokovlja

Nevrijeme se tijekom večeri nastavilo kretati prema makarskom području. Prema dojavama, nevrijeme s tučom zahvatilo je Živogošće gdje je padala tuča veličine golf loptice. Olujni sustav zatim je zahvatio vrgoračko područje. Prilikom nevremena u Staševici kod Vrgorca, vjetar je dizao crjepove na nekim kućama, javlja Dalmacija Danas.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Gromovi izazvali požare na četiri mjesta

Vatrogasci su sinoć intervenirali u Podgori, Marini, na Braču i Hvaru zbog istog razloga - udar munje bi izazvao požar. Na Hvaru je izgorjelo 5.000 kvadrata borove šume. 

Oko 20.10 sati tri vatrogasca DVD-a Okruk s jednim vozilom bili su angažirani na ispumpavanju objekta na Čiovu, javlja Dalmatinski portal.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Grmljavinsko nevrijeme pogodilo je i područje Trogira gdje je munja udarila o zid sportske dvorane.

Grmljavinski oblaci nakratko spriječili slijetanje zrakoplova u Zračnu luku Split

Zbog grmljavinskih oblaka zrakoplov iz Londona u ponedjeljak navečer prvobitno nije mogao sletjeti na splitsku Zračnu luku, privremeno je sletio u zračnu luku Dubrovnik, odakle je nakon smirivanja vremenskih nepogoda, odletio u Split, doznaje se jutros iz splitske Zračne luke.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"U ovom zrakoplovu iz Londona bilo je 14 putnika, ali su njegovo slijetanje u splitsku Zračnu luku onemogućili grmljavinski oblaci te je zrakoplov neko vrijeme kružio iznad šireg splitskog područja a zatim se usmjerio na slijetanje u dubrovačku Zračnu luku. Ondje je napunio spremnik gorivom i nakon smirivanja vremenskih neprilika doletio u splitsku Zračnu luku," kazao je Hini Mate Melvana, voditelja Službe za prihvat i otpreme u zračnoj luci Split.

Tako je ovaj zrakoplov u dolasku u splitsku Zračnu luku kasnio gotovo dva sata te je umjesto prvobitno planirano slijetanja u Split u 20,45 sati, ondje sletio  u 22,43 sati.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Potom je u uzletio za London u 23,07 sati sa 75 putnika, dodao je Melvan.
"Sve je proteklo u redu i ovakvo privremeno odustajanje od slijetanja u zračnu luku zbog vremenskih neprilika su uobičajena pojava u avio prometu", dodao je.

Obilna kiša diljem Istre, najviše palo u Rovinju

Obilna kiša praćena vjetrom sručila se na jugozapadu Istre u posljednja 24 sata, što je donijelo osjetno hladnije vrijeme a dojam hladnoće pojačava umjeren sjeverni i sjeverozapadni vjetar, izvijestili su u utorak iz istarskog meteo portala Istram

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Prema podatcima s njihovih meteoroloških postaja, tijekom ponedjeljka najviše kiše palo je u Rovinju i to čak 99 mm, zatim u Peroju (89 mm), Puli (80 mm),  Marčani (77 mm), Labinu (68 mm) i Pazinu (53 mm). 

"Najobilnije količine izmjerile su postaje na jugu i jugozapadu Istre gdje su se jači oblačni sustavi najdulje zadržavali, no intenzivnija grmljavina je izostala. Prema sjeveru poluotoka i riječkom području zahvaljujući utjecaju bure, kiše je bilo u manjim količinama. Tako je primjerice u Poreču palo 29 mm, a u Umagu 21 mm", naveli su iz Istrameta.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Dodaju da se tijekom današnjeg dana  očekuje postupno smirivanje vremena uz kidanje naoblake i dulja sunčana razdoblja. 

Zapovjednik pulske javne vatrogasne postrojbe Ivica Rojnić potvrdio je jutros da pulski vatrogasci nisu imali ni jednu intervenciju na terenu zbog meteo situacije.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Iz Policijske uprave istarske također javljaju da usprkos jakoj kiši problema nije bilo ni u prometu.

"Dogodilo se par nesreća ali bez težih posljedica  a zbog nepovoljnih vremenskih uvjeta nisu zabilježena nikakva oštećenja" rekla je policijska službenica za odnose s javnošću Suzana Sokač. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Love island games
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo