RASPUŠTEN SABOR / Nevjerojatan i neponovljiv saziv Sabora: prebjezi, uvrede i maratonske sjednice!

Iako je sabornica češće bila poluprazna ili gotovo prazna, iza njih je 1312 dana rada...

18.5.2020.
22:20
VOYO logo

Deveti saziv Sabora danas smo na okupu vidjeli posljednji put. 

Bio je to nevjerojatan saziv u kojem je sve moguće. Moguće je da 34 zastupnika promijene stranku, moguće je da jedan saborski klub naraste s jednog na 13 zastupnika. Moguće je da vlast postane oporba, da ministri imaju živčane slomove i da zastupnike iz sabornice iznose zaštitari.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tog 14. listopada 2016. obećavalo se vraćanje povjerenja građana uz uzorno ponašanje. Nakon samo šest mjeseci novog saziva Sabora puca ljubav između Mosta i HDZ-a, a razlog je neuspjeli opoziv Zdravka Marića na kojemu MOST inzistira zbog afere Agrokor

Image
detalje donosi leona šiljeg /

Evo što je sve obilježilo 9. saziv Sabora: Zastupnici su svake godine u prosjeku radili svega 105 dana!

Image
detalje donosi leona šiljeg /

Evo što je sve obilježilo 9. saziv Sabora: Zastupnici su svake godine u prosjeku radili svega 105 dana!

Vladu spašava Saucha, u većinu ulazi HNS

Vladu spašava pribjegli SDP-ovac optužen u aferi ''Dnevnice'' Tomislav Saucha. Umjesto Mosta u Vladu ulazi HNS, a na mjesto Bože Petrova, najmlađeg predsjednika Sabora, zasjeo je Gordan Jandroković.  

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ipak, drame se nastavljaju... SDP neuspješno pokušava srušiti Vladu. Opozivalo se i ministre, HDZ-ove i HNS-ove. Bježalo se iz klubova i stranaka - ukupno 34 zastupnika promijenila su politički dres. SDP je izgubio devetero zastupnika, Milan Bandić skupio ih je desetero.

14 zastupnika HDZ-a Istanbulskoj konvenciji nije dalo zeleno svjetlo

Dizala se bura oko Istanbulske konvencije, 14 zastupnika HDZ-a nije joj dalo zeleno svjetlo. U ovom je sazivu drama bila jedina konstanta. Bilo je šokantnih, ali i emotivnih istupa. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Održavale su se maratonske sjednice, 33 sata i 888 MOST-ovih amandmana zbog Zakona o izbornoj promidžbi. Otpor su u satima izlaganja najviše pružali Miro Bulj s 3218 javljanja za riječ. Prati ga Ivan Pernar s 1381 javljanjem i Nikola Grmoja s 1255. Najviše replika bilježi opet Miro Bulj - 1034, Gordan Maras ih ima 740, a Ivan Pernar  malo manje od 500. Od stranaka prednjače HDZ-ovi zastupnici, pa SDP i MOST, dok su najmanje aktivni bili iz Bloka za Hrvatsku, Reformista i HSLS-a. 

Vratili Dan državnosti na 30. svibnja 

Iako je sabornica češće bila poluprazna ili gotovo prazna, iza njih je 1312 dana rada. Za to vrijeme donijeli su 730 zakona, a njih 340 bilo je po hitnom postupku. 192 zakona izglasana su jednoglasno, 99 ih je odbijeno, a 27 povučeno. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Pamtit ćemo i da je ovaj saziv vratio proslavu Dana državnosti na 30. svibnja, koji je opet neradni praznik, što je i bio do 2001. Na kraju su zastupnici zbog potresa izmješteni, privremeno.

Najzanimljivije trenutke devetog saziva Sabora pogledajte u prilogu:

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Hell's kitchen
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo