Nevenka servirala ručak ne bi li dobila na vremenu

Dok se splitski gradonačelnik Željko Kerum zabavljao na domjenku kod predsjednika, u Gradskoj vijećnici odvijala se bitka za donošenje proračuna.

21.12.2011.
11:59
VOYO logo

Jedna od najočekivanijih sjednica splitskog gradskog vijeća počela je onako kako se i pretpostavljalo – svađom oko ponovnog neprisustva gradonačelnika Željka Keruma.

Njega je na božićni domjenak pozvao predsjednik Ivo Josipović, i taj poziv je Kerum stavio ispred glasanja o rebalansu proračuna za 2011., proračunu za 2012., izvješću o svome radu i još ravno 64 točke dnevnog reda.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Gradska blagajna odavno nije bila praznija

Pritom, gradska blagajna je prazna kako odavno nije bila, pa je proračun za ovu godinu smanjen za punih 160 milijuna kuna. Ako, pak, ne prođe proračun za 2012., za što treba 13 glasova, otvara se put privremenom financiranju, a nakon tri mjeseca i vladinom povjereniku i novim izborima.

Za ključne odluke Kerumu treba 13 glasova, koje nema zbog duge bolesti njegovog vijećnika Boška Knezovića, inače prebjega iz HDZ-a. Toliko ruku, naime, treba za usvajanje proračuna, bez obzira koliko ima prisutnih vijećnika.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Što to gradi Fani?

Sjednicu su vijećnici HDZ-a, SDP-a i HNS-a počeli malom akrobacijom – predložili su nekoliko varijanti jedne te iste teme kao dopunu dnevnog reda, zaštitu park-šume Marjan i zabranu gradnje do donošenja Prostornog plana područja posebnih prirodnih obilježja (PPPPPO), nakon nedavnih zavrzlama oko prava Kerumove djevojke Fani Horvat da gradi restoran na Marjanu.

Nakon pokušaja uvrštenja problema Marjana na dnevni red, isto se nastavilo i s pitanjima. Darko Parić je zatražio pojašnjenje o dopuštanju gradnje Fani Horvat. Dogradonačelnik Jure Šundov prosvjede protiv gradnje na Prvoj vodi na Marjanu nazvao je "medijskim eksperimentom", te kazao da će se tamo graditi ako GUP to bude dopuštao.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Događaje sa sjednice Gradskog vijeća pratili ste na našem portalu:

14:40 Nakon rebalansa proračuna lako je, jednoglasno, prošla isplata božićnica umirovljenicima i nezaposlenima. Umirovljenici čije su mirovine do 2.000 kuna dobit će bon od 200 kuna, a isti iznos će dobiti i svi nezaposleni. Nevenka Bečić je nakon toga prekinula sjednicu, o novom proračunu će se raspravljati 27. prosinca.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

14:23 Rebalans proračuna izglasan je s 13 glasova.

14:13Mirko Ramljak (HDZ) odmah na početku sjednice - uz smijeh oporbe - potvrdio je ono što se znalo čim su se on i Tomislav Gojo pojavili u vijećnici: glasovat će za rebalans proračuna kojeg je predložila Kerumova vlast. Opravdao je taj čin brigom za umirovljenike i nezaposlene kojima će na taj način biti isplaćeno 200 kuna božićnice. Svoj glas ocijenio je da dolazi "iz dubine duše". Izazvao je lavinu reakcija, Gojko Čepo im je odgovorio da nije ni očekivao ništa dobroga od HDZ-a, a glasovanje "u interesu umirovljenika" je nazvao ruganjem građanima, jer su Kerum i Jadranka Kosor prije 15 dana obišli zemlju uzduž i poprijeko u predizbornoj kampanji. Replikom Luke Podruga oporba je dobila packu odakle se nije nadala - ironično im je zahvalio što su "čuvali kvorum dok se vijećnici HDZ-a nisu vratili na sjednicu".

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Kerum ima većinu!

13:45 Kerumov HGS ipak bi mogao imati većinu! Dok je trajala pauza sjednice splitskog gradskog vijeća, u zgradi gradske uprave odjednom su se pojavila dvojica od troje vijećnika HDZ-a, Mirko Ramljak i Tomislav Gojo. Čim su stigli, povukli su se u jedan od ureda s dogradonačelnikom Jurom Šundovom i predsjednicom vijeća Nevenkom Bečić, i to nakon što je Ramljak Šundova dozvao preko hodnika riječima "Jure, dođi da se izdogovaramo". Treća vijećnica Sanja Bilač očito suprotno odlukama HDZ-a ostaje oporba HGS-u, pa se više nije ni pojavila na sjednici. Čeka se nastavak i glasovanje o rebalansu proračuna, a potom i za proračun.

13:20 Vijećnik Kerumovog HGS-a Zoran Jeramaz, inače gradonačelnikov "kućni arhitekt" i poslovni partner, uključio se u raspravu napadajući oporbu da nikad ništa konstruktivno za grad nisu napravili i da glasuju protiv na sve Kerumove prijedloge. U tom trenutku skrenuo je i on na temu Marjana i gradnje Fani Horvat, ali s pozicije da investiciju treba dozvoliti, jer se radi "samo o restoranu od 150 kvadrata". Na napomenu da je zbog tih "samo 150 kvadrata" ustalo pola grada, kazao je da su se prosvjedi događali i na Cvjetnom trgu "pa se ništa nije dogodilo" jer ih vode udruge i polupismeni novinari. Kad je oporba nakon toga pokušala odgovoriti, Nevenka Bečić je oglasila pauzu za ručak.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

HDZ-ovce se preparira da stanu uz Kerumov proračun

13:15 Kako je izvijestila Slobodna Dalmacija, novinari su odstranjeni sa sjednice GO HDZ-a. Prema našim neslužbenim informacijama, pritisci - za koje se ne zna dolaze li od gradskih stranačkih struktura ili iz nacionalne središnjice - na troje vijećnika HDZ-a traju već danima kako bi ih se navelo da ipak glasuju za svoje koalicijske partnere s nedavnih parlamentarnih izbora.

Oporbenjaci ne koriste stečenu prednost

13:00 Još uvijek nema pauze, ali nema ni vijećnika HDZ-a sa sjednice gradskog odbora. Kerumov HGS i dalje nema većinu, a vijećnici iz oporbe sudjeluju u raspravi kao da im odgovara odugovlačenje, umjesto da isprovociraju glasovanje u kojem gradska vlast sigurno gubi.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

12:26 Pročelnica za financije Ljiljana Vučetić kaže da se proračun za 2011. smanjuje za 165 milijuna kuna, zbog smanjenja prihoda, od komunalnog doprinosa je ubrano 78 milijuna kuna manje, od prodaje imovine 20 milijuna kuna, a i zbog neprodavanja Hajdukovih dionica prihodi su bili manji za još 58 milijuna kuna. Proporcionalno tome su smanjeni i rashodi, samo investicije će biti kraće za 148 milijuna kuna, skinuto je sedam milijuna s redovitog poslovanja.

Nevenka servirala ručak ne bi li dobila na vremenu

12:11 Počinje rasprava o rebalansu proračuna za 2011., još uvijek nema vijećnika HDZ-a u dvorani. Bez eventualno njihovih podignutih ruku, Kerumov HGS može računati na najviše 11 od 13 potrebnih glasova - potrebna je natpolovična većina svih, a ne prisutnih vijećnika. Nevenka Bečić je odmah upozorila da bi neizglasavanje proračuna značilo da neće biti božićnica za nezaposlene i umirovljenike što je izazvalo bijes SDP-ovog Gojka Čepe - nedopustivo je, kaže, povezivati taj socijalni potez s eventualnim neizglasavanjem. To je po njemu demagogija i pokušaj svaljivanja krivice na druge.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Nevenka Bečić uspijeva dozvoliti ono što inače rijetko radi - serije replika prije nego je rasprava o rebalansu uopće i počela. Čini se kao da pokušava odugovlačiti dok ne stignu potencijalni saveznici.

"Vi više nemate većinu u Gradskom vijeću, i ne možete nas ucjenjivati. Podijelite rebalans na dva dijela, mi ćemo glasati za božićnice, ali za ostatak rebalansa nećemo", rekao je Goran Kovačević (HNS).

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Stigla je vijest da je u susjednoj dvorani serviran ručak, čeka se odluka Nevenke Bečić da pauzom još malo dobije na vremenu.

"Ovo što ste izvalili o tome da je oporba protiv božićnica je skandalozno", rekao je Darko Parić (SDP).

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Otišlo troje vijećnika HDZ-a, manjka ruku za proračun

11:00 Troje vijećnika HDZ-a, koji su u dosadašnjem tijeku sjednice pokazali da zadržavaju oporbenu poziciju prema Željku Kerumu, napustili su na neko vrijeme vijećnicu. Nije riječ ni o kakvom prosvjedu, nego o odlasku na potencijalno burnu sjednicu Gradskog odbora stranke, možda i na temu naputka kako glasovati o gradskom proračunu.

10:35 I dalje neposlušna prema središnjici HDZ-a i njihovoj koaliciji s Kerumom, vijećnica Sanja Bilač je nastavila s pitanjima o stanovima za podstanare. Ona kaže da je riječ o zloporabi položaja kojom se koristi težak položaj podstanara, jer jedino što se postiglo je da je privatni poduzetnik uz pomoć gradske liste za POS dobio sigurne kupce za svoje stanove. Smatra da bi se tim pitanjem trebao pozabaviti i DORH.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Problematična gradnja jeftinih stanova

10:00Gojko Čepo (SDP) ponovo problematizira gradnju jeftinih stanova na predjelu Kila. Kerum je prvo odbacio gradnju POS-ovih stanova na toj lokaciji, ali je potom kupio to zemljište i odjednom se najavljuje početak gradnje, ali s gradonačelnikovim nećakom Igorom Sapunarom kao investitorom, sa cijenom od 1.000 eura za kvadrat, što je bilo jedno od važnijih predizbornih obećanja Željka Keruma. Pritom, za gradnju se koriste liste prioriteta napravljene za POS o trošku grada, a da ne postoji nikakav ugovor Sapunara i grada. Šundov, međutim, odgovara da to nisu POS-ovi stanovi, nego da privatni investitor samo koristi spomenute liste prioriteta, te da to grad ništa ne košta. Čepo se nastavlja svađati, jer iako grad kaže da nema veze s projektom, Kerum to i dalje spominje kao gradski projekt. "To je bilo obećanje gradonačelnika, i to on ispunjava, ali to nije gradski projekt", naveo je Šundov.

Sisi
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo