pravne zavrzlame /

Neuspjela arbitraža za INA-u posljedica razvlačenja suđenja Sanaderu? Evo što nas čeka u budućnosti

Dio javnosti tvrdi kako je hrvatsko pravosuđe zakazalo u slučaju INA-MOL te da postoji i jedna pravomoćna presuda bivšem premijeru Ivi Sanaderu - Hrvatska bi mogla poništiti štetni ugovor

25.12.2016.
19:23
VOYO logo

Nakon loše vijesti o INA-i s arbitražnog suda u Genevi, Plenković zapravo i nije imao drugog izbora nego prijeći na dugo poznati plan B.

"Donijeli smo stratešku odluku o povratku INA-e u vlasništvo RH", istaknuo je Plenković. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Arbitražni sud jasno je rekao da neće poništiti ugovor Sanadera i Hernadija kojim je MOL dobio prevlast nad Inom. Osnovni razlog je što nemaju dokaz da se doista dogodila korupcija - odnosno, nemaju pravomoćnu presudu niti jednog hrvatskog suda.

"Bojim se da je to završena priča što se tiče arbitraže, a ovo što je navedeno to su činjenice. To su objektivni razlozi zašto ne može brže ići. U tom je postupku i suđenju napravljeno niz stvari koje ostavljaju dojam gorčine, ali doći će vrijeme kad će se i o tome moći pričati", tvrdi Ivan Turudić, predsjednik Županijskog suda u Zagrebu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Gorčina o kojoj danas Turudić ne želi govoriti vjerojatno ima veze s time da je upravo on osudio Sanadera na 10 godina zbog INA-e i Hypa.

Ta je presuda na Vrhovnom sudu preinačena na osam i pol godina zatvora, a onda ju je ukinuo Ustavni sud i vratio suđenje na početak. Novi postupak još nije počeo zbog Sanaderova zdravlja, ali polako se oporavlja. Odluku arbitražnog suda već pripisuju u svoju korist. 

"Nismo iznenađeni ali smo vrlo zadovoljni, polako istina dolazi na vidjelo. Sud je utvrdio dakle da gospodin Sanader nije bio korumpiran. To također potvrđuje da je država apsolutno olako ušla u taj arbitražni postupak", Čedo Prodanović, Sanaderov odvjetnik.

Na novom suđenju Sanader neće biti jedini optuženik - sudit će se i Hernadiju - u odsutnosti. A i njegovi su odvjetnici našli način da odgode početak suđenja.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Postupak miruje. Jedan je razlog što sud odlučuje koji će se dio spisa još prevesti s hrvatskog na mađarski, i miruje zbog toga što treba donesti odluku o tome da li je u postupku koji se vodi riječ o presuđenoj stvari", Goran Mikuličić, odvjetnik Zsolta Hernadija.

Kako je mađarsko pravosuđe Hernadija za iste optužbe oslobodilo - hrvatski sud tek sada traži od Europskog suda u Luksemburgu da razjasni - može li uopće suditi Hernadiju. Dok se sve ne utvrdi, prevede i ponovno raspravi - moglo bi proći i nekoliko godina. A sve je počelo sad već daleke 2009. godine.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Superstar
NOVA SEZONA
VOYO logo