NEKI SE RADUJU, A DRUGI BAŠ I NE: / STIŽE NAM SNIJEG! 'Padat će u mnogim krajevima, do večeri ga može biti i više od 20 cm'

Image

Premda su zimske službe spremne, ne morate li, na put najbolje ne krećite, posebice ne kroz gorsku Hrvatsku, navodi Vakula

1.12.2019.
21:29
VOYO logo

Sutra stiže velika promjena vremena, a za dio Hrvatske na snazi je i narančasti Meteoalarm. Već današnje jutro bilo je hladnije, pa je primjerice u Bednji u Zagorju izmjereno minus 6 stupnjeva, dok su samo 4 pozitivna stupnja izmjerena u Rijeci, javlja RTL.

U ponedjeljak će biti oblačno i kišovito, osobito na Jadranu i vjetrovito, većinom uz jugo, a navečer na sjevernom dijelu i buru! U mnogim će krajevima poslijepodne padati i snijeg, ponajviše u gorju, gdje ga do večeri mjestimice može pasti i više od 20 cm. Premda su zimske službe spremne, ne morate li, na put najbolje ne krećite, posebice ne kroz gorsku Hrvatsku, navodi meteorolog HRT-aZoran Vakula.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
HRVATSKA SE PROBUDILA U MINUSIMA! Pogledajte gdje je bilo najhladnije: /

'Ovo danas je samo uvod u veliku promjenu vremena...'

Image
HRVATSKA SE PROBUDILA U MINUSIMA! Pogledajte gdje je bilo najhladnije: /

'Ovo danas je samo uvod u veliku promjenu vremena...'

Osjetno zahladnjenje, kiša će se pretvoriti u susnježicu i snijeg

"U ponedjeljak će na istoku Hrvatske biti većinom oblačno s kišom, a od sredine dana u zapadnoj Slavoniji mjestimice sa susnježicom i snijegom. Zapuhat će umjeren sjeverni vjetar. Jutarnja temperatura zraka od 1 do 3 °C, najviša dnevna između 6 i 8 °C, poslijepodne u osjetnom padu. U središnjoj Hrvatskoj oblačno, u početku s kišom, a sredinom dana, uz osjetan pad temperature zraka, kiša će prelaziti u susnježicu i snijeg. Ponegdje može biti i obilnije oborine. Temperatura malo niža nego na istoku. Na sjevernom Jadranu i u gorju oblačno s kišom, a u gorju uz pad temperature zraka i snijegom, ponegdje moguće i višim od 20 centimetara. Na sjevernom Jadranu može biti i obilnijih pljuskova s grmljavinom. Puhat će umjereno i jako jugo, koje će potkraj dana okrenuti na buru. U Dalmaciji promjenjivo oblačno, povremeno s kišom, pa i u obliku pljuskova s grmljavinom. Puhat će umjereno i jako jugo, prema otvorenom moru i olujno, pri čemu će more biti umjereno valovito i valovito. Jutarnja temperatura od 4 do 6 °C, uz obalu između 11 i 13 °C, a najviša dnevna uglavnom od 15 do 18 °C, u unutrašnjosti malo niža. Podjednaka će temperatura zraka biti i na jugu Hrvatske, uz promjenjivo vrijeme s kišom, pa i pljuskovima s grmljavinom. Puhat će umjereno i jako jugo", navodi za HRT mr. sc. Dragoslav Dragojlović iz Sektora za vremenske i pomorske analize i prognoze DHMZ-a.

U utorak se temperature spuštaju i do -10°C

Vakula napominje kako se u utorak očekuje hladnije vrijeme, uz barem djelomično razvedravanje, te i dalje često jaku, gdjegod i olujnu buru.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Sredinom tjedna uglavnom još hladnije, posebice na kopnu, gdje će jutarnja temperatura u mnogim mjestima biti oko -5 °C, a u gorju ponegdje vjerojatno i oko -10 °C. Magla će u nizinama kopnene Hrvatske biti česta, mjestimice i dugotrajna, dok će sunčano prevladavati u gorju i na Jadranu, gdje će bura oslabjeti, pa će u četvrtak poslijepodnevna temperatura biti u porastu", navodi Vakula.

Od petka toplije

Od petka, dodaje, ponovno diljem Hrvatske oblačnije, ali i toplije, uz jugo i jugozapadnjak, te uz povremenu kišu uglavnom na Jadranu i područjima uz njega.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Sa zahladnjenjem, u nizinama se očekuje susnježica, a u gorju snijeg. Zbog vjetra, obilnih oborina i snijega izdana su i upozorenja. U Gorskom kotaru, stanovnici su već odavno spremni.

"Spremni smo za snijeg i treba ga samo iskoristiti. Bit će posla, trebat će lopate, ali to je sve spremno već", rekao je za RTL Danas Valentin iz Delnica.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Zimska je služba u drugom stupnju pripravnosti

U razgovoru s voditeljem Tehničke jedinice Delnice HAC saznajemo kako izgleda drugi stupanj pripravnosti.

"Kada nastupi drugi stupanj pripravnosti znači da je temperatura došla do 0 stupnjeva, ispod 0 stupnjeva i onda smo mi u pripravnosti da posipamo kolnik i radimo sve preventivne radnje koje su potrebne za zimsku službu", rekao je za RTL Danas voditelj Valentin Crljenko i dodaje:

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"S obzirom na to da sutra očekujemo promjenu vremena iz kiše u snijeg, trenutačno radimo da razrahlimo sol kako bi bila sipkija za naše sipače", kazao je Crljenko.

Na pitanje imaju li dovoljno osoblja, vozila i opreme, voditelj jedinice odgovara potvrdno.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"U svakom slučaju imamo dovoljno kapaciteta i dovoljno posipala - kako za sada, tako i za cijeli predstojeći period zimske službe", rekao je Crljenko i poručio vozačima da prilagode vožnju uvjetima na cesti te da koriste zimsku opremu, posebice u gorskim predjelima.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Fnc 16
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo