nedostaje sestara / Nesvakidašnja odluka u KBC-a Split: Medicinskim sestrama i primaljama zabranjeno davanje sporazumnih otkaza

Image

Nedostaje im medicinskih sestara/tehničara i primalja

12.10.2022.
17:48
VOYO logo

Ravnatelj KBC-a Split dr. Julije Meštrović donio je odluku kojom zabranjuje medicinskim sestrama i tehničarima te primaljama da daju otkaz, doznaje 24sata.

"Na temelju članka 21. Statuta Kliničkog bolničkog centra Split dana 07.10.2022.g. donosi se Odluka:

Tekst se nastavlja ispod oglasa
  1. Zabranjuje se sklapanje sporazuma o prestanku radnog odnosa osim u slučaju potrebe sklapanja istog zbog odlaska u mirovinu kao i u slučaju davanja suglasnosti poslodavca za prelazak radnika iz jedne zdravstvene ustanove u drugu zdravstvenu ustanovu ili Zavod na odgovarajuće poslove (čl. 27. Kolektivnog ugovora za djelatnost zdravstva i zdravstvenog osiguranja NN 29/2018, 35/2019, 78/2019., 92/2019).
  2. Zabrana iz članka 1. ove Odluke odnosi se na medicinske sestre/tehničare (SSS, VSS) i primalje (SSS, VSS). 3. Ova odluka stupa na snagu s danom donošenja i primjenjuje se do opoziva", stoji u odluci KBC-a Split.
Image
POTVRĐENO RTL-U /

Na slobodi osumnjičenik za pljačku INA-e, HDZ-ovka Dovečer i medicinska sestra koja je trgovala lažnim covid potvrdama

Image
POTVRĐENO RTL-U /

Na slobodi osumnjičenik za pljačku INA-e, HDZ-ovka Dovečer i medicinska sestra koja je trgovala lažnim covid potvrdama

Svoju odluku objašnjava time što im nedostaje medicinskih sestara.

I iz KBC-a Split su se oglasili o gore navedenoj odluci. Poručuju da im nedostaju 352 srednje medicinske sestre i 243 prvostupnice sestrinstva, ukupno 595 medicinskih sestara/tehničara i primalja.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"U opisanim okolnostima je zbog organizacije službe o kojima ovisi njega i skrb o bolesnicima nemoguće je raskidati radni odnos očekujući odlazak s dužnosti iz KBC-a Split u roku od nekoliko dana. Naravno da radnik slobodno prekida radni odnos koristeći institut otkaza o radu uz poštivanje otkaznog roka. Zbog toga je jedini motiv donošenja ove odluke da radnik ostaje na svom radilištu onoliko koliko je potrebno da se reorganizira služba radnikovim odlaskom i tako omogući kontinuitet skrbi o našim pacijentima. Ni u kom slučaju ne postoji pravo na otpremninu nego samo u slučaju kad poslodavac otkazuje ugovor o radu", stoji u dopisu.

Iz Hrvatskog strukovnog sindikata medicinskih sestara i tehničara odluku nazivaju neprihvatljivom i bespredmetnom.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tvrde da je sporazumni ugovora o radu propisan je Zakonom o radu kao jedan od načina prestanka radnog odnosa, a Zakonom je propisano ukupno osam načina prestanka radnog odnosa. Dakle, sukladno članku 112. Zakona o radu, sporazumni raskid ugovora o radu jedan je od načina prestanka radnog odnosa te pretpostavlja suglasnost volja kako poslodavca, tako i radnika.

"Prijedlog za sklapanje sporazuma o prestanku ugovora o radu može doći i od strane poslodavca i od strane radnika, no takav prijedlog ne predstavlja obvezu prihvata niti za jednu ugovornu stranu. U slučaju kada jedna od ugovornih strana ne prihvaća prijedlog druge ugovorne strane za sklapanjem sporazuma o prestanku ugovora o radu, ugovorna strana koja želi da radni odnos prestane i dalje ima pravo i mogućnost jednostrano otkazati ugovor o radu na način i pod uvjetima uređenima Zakonom o radu", poručuju.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Dakle, sporazum o prestanku ugovora o radu ne predstavlja otkaz, već poseban način prestanka ugovora o radu, iako se u praksi često, ali pogrešno, koristi naziv "sporazumni otkaz", piše 24sata.

TOMA
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo