'Nestat ćemo u raljama uspješnih zemalja'

Vladine restrikcijske mjere u pitanje dovode opstanak visokog obrazovanja.

26.5.2010.
14:54
VOYO logo

Vilim Ribić, predsjednik Nezavisnog sindikata znanosti i visokog obrazovanja, na konferenciji za novinare podsjetio je da su svi u Hrvatskoj zaboravili na upozorenje iz EU-a da se u kriznim vremenima ne štedi na obrazovanju, jer će za zemlje koje to učine biti pogubno vrijeme nakon izlaska iz krize. Primijetio je i da su iščeznule parole o zemlji znanja.

U odnosu na 2009. Ministarstvu znanosti, obrazovanja i sporta ove godine na raspolaganju je čak 1,4 milijarde kuna ili 10,6 posto manje novca, požalio se Ribić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U praksi restrikcije u osnovnim školama, između ostalog, znače za 40 posto manje stručnog usavršavanja za nastavnike i upola manje novca za informatizaciju. U 2009. je izdvojeno 8 milijuna kuna, a ove godine svega 4 milijuna kuna.

Ribić upozorava da restrikcijske mjere u pitanje dovode opstanak ustanova u viskom obrazovanju. Zaustavljeni su brojni projekti, ne financiraju se časopisi i knjige, ne plaćaju se honorarci i prekovremeni rad, a sredstva za znanstvenu opremu su prepolovljena. Asistenti na fakultetima prisiljeni su sami sebi plaćati poslijediplomski studij, a oni s doktoratom, s obzirom da se u sustavu znanosti ne otvaraju radna mjesta, kako je rekao sindikalist, mogu "prodavati kobasice", otići na privatna učilišta ili u inozemstvo.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Kriza za obrazovanje i znanost traje već desetljećima. Uvijek je nedostajalo materijalnih sredstava. Radi se o mentalnoj krizi političkih klasa, njihovoj neobrazovanosti i njihovom zapostavljanju ključnih pitanja čiji je vijek duži od njihovih mandata", oštar je Ribić.

Kaže da je novac koji je uzet obrazovanju otišao u neuspjele programe za pomoć gospodarstvu, i to "za program B, na koji se nitko ne javlja, te program C, kojim se pomaže nesposobnima".

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Ako ovako nastavimo s obrazovanjem, Hrvatske neće biti. Nestat ćemo u raljama uspješnih zemalja", kaže Ribić, ističući da nismo toliko bogati da bismo školovali stručnjake i prepuštali ih znanstvenim ustanovama u inozemstvu.

Sindikalne bitke i obavještajno podzemlje

Poput kroničnog problema s nedostatkom novca u školstvu, nerješiv je, čini se, i rat sindikata. Ribić se obrušio na kolegu iz Preporoda Željka Stipića, koji je u ponedjeljak izjavio da će se besplatno studirati nauštrb osnovnog i srednjeg školstva.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Besplatno školovanje nije dobilo visoko školstvo, nego građani i djeca članova sindikata Preporod koja ne bi mogla živjeti u Zagrebu i plaćati studij i podstanarstvo. Napasti besplatno obrazovanje je glupo, štetno i zločinački", kazao je Ribić.

Kaže da ne zna je li osobno Stipić povezan s "obavještajnim podzemljem ili netko od tamo utječe na njega", ali da ono što on radi nije normalno.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Duh koji tamo Vlada je zloduh", rekao je Ribić i pozvao predsjednika Hrvatskih nezavisnih sindikata Krešimira Severa da Preporod isključi iz tog sindikalnog udruženja.

Prethodni članak:

arti-201005240357006

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Sisi
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo