ŠTO JE IDUĆE? GRINCAJG? / Neradna nedjelja vratila apsurd koji pamtimo još iz 2009.: Da, u ovim neobičnim dućanima ponovno možete kupiti kruh

Image
Foto: Vjeran Zganec Rogulja/PIXSELL/Ilustracija

Ovoga vikenda čak dva dana većina trgovina ne radi, što zbog blagdana, što zbog neradne nedjelje. Potaknulo je to neke na kreativnost

6.8.2023.
11:16
Vjeran Zganec Rogulja/PIXSELL/Ilustracija
VOYO logo

Ovoga vikenda čak dva dana većina trgovina ne radi, što zbog blagdana, što zbog neradne nedjelje. Potaknulo je to neke na kreativnost, reklo bi se, pa se tako kruh u nedjelju na zapadu Zagreba mogao pronaći i kuptiti na jednoj - benzinskoj pumpi.

"Inače prodajemo kruh, ali danas ga više nemamo jer smo sve rasprodali. Imali smo desetak komada za probu koji su brzo planuli", rekao je za Jutarnji list jedan od zaposlenika benzinske postaje na zapadnom dijelu grada.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Kako Jutarnji doznaje, gotovo sve poslovnice koje imaju Fresh Corner u sklopu Inine benzinske postaje prodaju kruh, ali tu se prodaje samo jedna vrsta kruha.

"Za sad u ponudi imamo samo rustiku, glavešine će odlučiti hoćemo li širiti ponudu s obzirom na potražnju", kaže prodavač.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Kruh na Inine benzinske dolazi zamrznut te se ondje peče, a cijena mu je pristojnih 1,33 eura. Na kišno nedjeljno jutro cijeli asortiman bio rasprodan već do 8 i 30 sati, piše Jutarnji.

Image
'NITKO TO NE MOŽE PLATIT' /

Peta neradna nedjelja je iza nas: Trošimo jednako kao prije, a prodavačica ima poruku za one koji se još nisu navikli

Image
'NITKO TO NE MOŽE PLATIT' /

Peta neradna nedjelja je iza nas: Trošimo jednako kao prije, a prodavačica ima poruku za one koji se još nisu navikli

Novi stari apsurd

Međutim, nije prodaja kruha na bezinskoj novotarija 2023. godine.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U vrijeme Vlade Jadranke Kosor, 2009. godine te prije nego što je neradna nedjelja pala na Ustavnom sudu, na benzinskim pumpama se mogao pronaći kruh. I ne samo kruh. Bilo je i mlijeka, vrhnja i paštete.

Tada je, naime, također donesen Zakon o trgovini koji je stupio na snagu prvog dana 2009. godine, a koji je propisivao da trgovine ne mogu raditi nedjeljom. S time da, tada je propisano da trgovine nedjeljom mogu raditi samo između 1. lipnja i 1. listopada te tijekom prosinca, da bi se u siječnju opet zatvorile.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Nije tada trebalo dugo čekati da se bezinske pumpe domisle kako iskoristiti neradnu nedjelju, što je u ono vrijeme komentirao i Boris Vukelić, predsjednik Ceha trgovine, koji je izjavio:

"Bezinske se postaje već dulje vrijeme pretravaju u paralelne trgovačke lance, loše i skupe. Zakon, umjesto da ih u tome spriječi, da taj neprimjereni dio asortimana sužava ili ga dokine, ih u tome potiče."

Tekst se nastavlja ispod oglasa

No, kako se povijest lako zaboravlja, već viđena tema neradne nedjelje - koju je Ustavni sud rušio 2004., 2009. i 2020. godine - vraća u praksu i već viđene apsurde poput - kruha na benzinskim pumpama.

Fnc 16
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo