"iskrivljavanje povijesnih činjenica" / Neprihvatljivo mađarsko svojatanje dijelova Hrvatske: Pogledajte kako je reagirao MVEP

Image
Foto: Patrik Macek/PIXSELL

Kartu "povijesne Mađarske" objavio je Međunarodni ured za informiranje u sklopu Kabineta premijera Viktora Orbána

9.6.2019.
9:00
Patrik Macek/PIXSELL
VOYO logo

"Republici Hrvatskoj je neprihvatljivo prikazivanje hrvatskih zemalja u neistinitom povijesnom kontekstu kao i promicanje težnji koje se ni u prošlosti nisu pokazale uspješnima", odgovorili su Večernjem listu iz Ministarstva vanjskih i europskih poslova na pitanja o karti "povijesne Mađarske" koju komadaju ruke i grabe "mađarski" teritorij, među ostalim i dijelove Hrvatske, a koju je objavio Međunarodni ured za informiranje u sklopu Kabineta premijera Viktora Orbána, objavio je dnevnik u nedjelju.

Mađarska je prije nekoliko dana proslavila Dan nacionalnog zajedništva, spomendan uveden 2010. kako bi se obilježilo potpisivanje Trianonskog mirovnog ugovora koji je potpisan 1920. između saveznika i Mađarske u palači Trianon u Versaillesu, a po čijim je odredbama Mađarska izgubila dvije trećine teritorija koji je podijeljen između Austrije, Čehoslovačke, Kraljevine Srba, Hrvata i Slovenaca te Rumunjske.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Trianonskim ugovorom uništeni su mađarsko društvo, ekonomija i politički sustav" kazao je državni tajnik za nacionalnu politiku Arpad János Potápi.

Kao ilustraciju njegovih riječi, mađarski Međunarodni ured za informiranje na svojoj je internetskoj stranici About Hungary, na kojoj na engleskom i njemačkom objavljuje pozitivne članke vezane uz vladu i kritike EU institucija, kao i na pripadajućim profilima na društvenim mrežama objavio "povijesnu" kartu Mađarske. Na toj ilustraciji Mađarsku komada pet ruku i otima joj teritorij i mađarsko stanovništvo.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Ministarstvo vanjskih i europskih poslova RH odmah je nakon objave fotografije - karikature iz 1921. godine - na Twitter profilu About Hungary stupilo u kontakt s mađarskom stranom i upozorilo na neprihvatljivost ovakve vrste objave s prikazom dijelova hrvatskog teritorija za koje se implicira da se radi o područjima Mađarske oduzetim Trianonskim mirovnim ugovorom. To je potpuno iskrivljavanje povijesnih činjenica. Dobili smo službena uvjerenja mađarske strane kako se ne radi ni o kakvom iskazivanju teritorijalnih pretenzija prema Hrvatskoj, već da je sporna fotografija objavljena u povodu obilježavanja povijesnog događaja - potpisivanja Ugovora iz Trianona, čime je u ovom dijelu Europe završen Prvi svjetski rat", kažu sa Zrinjevca, a navodi Večernji list.

Ilustraciju su oštro komentirali i u Sloveniji, ali ne jednoglasno. Kao i prije, podijelili su se po stranačkim linijama: vlada je osuđuje, a opozicija. posebice SNS Janeza Janše, blizak Orbánu, šuti, piše Večernji list.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
ksw 96
Gledaj uživo 20.7. od 20 sati
VOYO logo

Još iz rubrike