'konstruktivan dijalog' / Nepoznati detalji razgovora o Agrokoru: što je šef Sberbanka točno rekao o susretu s hrvatskom predsjednicom

Image
Foto: Goran Stanzl/PIXSELL

'Mi ćemo bez sumnje vratiti određen dio sredstava našeg kredita neovisno o tome kako će se razvijati situacija'

20.10.2017.
21:00
Goran Stanzl/PIXSELL
VOYO logo

Čelnik Sberbanke Herman Gref izjavio je u četvrtak na ruskoj televiziji da ponašanje hrvatske vlade u slučaju Agrokora, insolventnog koncerna koji je sedam godina falsificirao svoje financijske izvještaje, narušava prava kreditora i kazao da je o Agrokorovom dugu prema Sberbanci razgovarao i s predsjednicom Kolindom Grabar-Kitarović, 

Kasnije je Gref dao intervju za Vestifinance.ru te otkrio detalje razgovora koji se vrtio oko Agrokorova duga toj banci i Lex Agrokora. Prijevod Grefovih izjava je na svom Twitter profilu objavio Tomislav Krasnec, dopisnik Večernjeg lista iz Bruxellesa.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Mi ćemo bez sumnje vratiti određen dio sredstava našeg kredita neovisno o tome kako će se razvijati situacija. No, naravno, mi bismo željeli vratiti maksimalan iznos sredstava i pritom naći puno međusobno razumijevanje s hrvatskom vladom, u prvom redu jer nam se ciljevi podudaraju", rekao je Gref.

"Dobro razumijemo problem. Agrokor je 18 posto BDP-a države. Za ruski auditorij, to je više nego Gazprom, Rosneft i Sberbank zajedno (nerazumljivo, ali valjda želi reći kad bi se uspoređivalo u hrvatskim i ruskim okvirima, op.p). Jedna hrvatska kompanija zauzima takvo mjesto u gospodarstvu", rekao je Gref.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

POGLEDAJTE JOŠ:

>> Na ručku s predsjednicom Putin se izravno obratio čelniku Sberbanke: 'Agrokor nam duguje milijardu? Pa škrtico, riješi to'

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Nažalost, svi smo se sudarili s problemom da je posljednjih sedam godina kompanija falsificirala svoje financijske izvještaje, dovodeći u zabludu i svoje kreditore i vladu. Svi smo se pojavili pred činjenicom da kompanija nije platežno sposobna", izjavio je Gref, pa pojasnio što zamjera hrvatskoj vladi.

"No, mjere koje je usvojila hrvatska vlada vrlo ozbiljno ograničavaju prava kreditora - i nas i svih drugih kreditora. I sad se vode konzultacije, u ovom slučaju s predsjednicom Hrvatske, o tome kako možemo izmijeniti postojeću situaciju da bi se pronašao prihvatljiviji oblik naših odnosa, koji bi možda još učinkovitije dosegao cilj koji i hrvatska vlada i kreditori imaju pred sobom, a to je produljenje rada kompanije, uspostavljanje njezine platežne sposobnosti i postupni povrat dugova", rekao je Gref.

"Jučer smo imali vrlo konstruktivan dijalog. Predsjednica Hrvatske je maksimalno zainteresirana za očuvanje i razvoj investicijske klime u Hrvatskoj. Na toj bazi smo dogovorili da ćemo produžiti konzultacije kako bismo pronašli prihvatljivije rješenje", zaključio je šef uprave Sberbanke, prenosi Večernji list.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Fnc 16
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo