trijumf 'parazita' / Nenad Korkut o Oscarima: 'Pojela ih je politička korektnost, sve je postalo tako mlako'

Nisu svi koji su to planirali i dočekali 5.30 ujutro, ali jest čovjek koji je ceremoniju, kao i svake godine, komentirao na javnoj televiziji - Nenad Korkut

10.2.2020.
23:00
VOYO logo

S najprestižnije američke filmske nagrade odzvanjao je južnokorejski jezik.

''Nakon nagrade za najbolji međunarodni film, mislio sam da je gotovo za danas i da se mogu opustiti. Idem piti do jutra", kazao je Bong Joon Ho, redatelj filma Parazit.

S četiri nagrade i povijesnim prvim trijumfom neengleskog filma u kategoriji najboljeg, Parazit je obilježio ovogodišnje Oscare.

Osmogodišnjak koji je glumio u Parazitu slavio je prvu oskarovsku nagradu koja je stigla u Južnu Koreju.

Uz Parazita, pomalo dosadnjikavu ceremoniju, koja već drugu godinu nije imala voditelja, obilježila je, po mnogima, pretjerana politička korektnost. Rodnu i rasnu diskriminaciju holivudska krema uvukla je u gotovo sve govore i nastupe.

Da je ljuta što ni jedna redateljica nije nominirana za svoj rad, glumica Natalie Portman pokazala je Diorovim plaštom na kojem su bila utkana njihova imena.

''Željela sam da se prepozna rad žena čiji rad nije bio prepoznat ove godine'', poručila je.

Jako se pazilo na inkluziju - pa je prvi put kategoriju najavio glumac s Downovim sindromom, prvi je put i orkestrom Akademije dirigirala žena, a novozelandski je redatelj Taikja Wajtiti izjavio je da su se okupili na tlu predaka Indijanaca. Najbolji glavni glumac održao je žestoki politički govor u kojem se dotaknuo nejednakosti u svijetu, klimatskih promjena, čak i veganstva.

''Ulazimo u prirodni svijet i pljačkamo ga zbog njegovih resursa. Osjećamo da imamo pravo na umjetno osjemenjivanje krave, a kad ona rodi, ukrademo njezino dijete, iako su njezini krikovi tjeskobe neshvatljivi'', poručio je Joaquin Phoenix.

 A onda se odjednom pojavio Eminem. Nakon što se 2003. nije pojavio na dodjeli na kojoj je sam dobio Oscara za najbolju originalnu pjesmu, pobjedničku pjesmu izveo je 18 godina kasnije. I dok je zaluđena publika repala kultnu stvar, Eminem nije impresionirao redatelja Martina Scorsesea koji je skoro zaspao.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Odana je počast velikanima struke - nedavno preminulima Kirku Douglasu i Kobeu Bryantu, pa i hrvatskoj legendi Branku Lustigu.

No Akademija je napravila veliki propust. Na listi se nije našlo ime Lukea Perrya. Ako ni zbog čega drugog, počast naglo preminulom glumcu trebalo je odati zbog njegova zadnjeg angažmana u filmu Bilo jednom u Holylwoodu, dobitniku dvaju Oscara sinoć. Prvi glumački Oscar dobio je Brad Pitt, jedna od najvećih holivudskih zvijezda posljednjih 30 godina.

Ipak, zapamtimo Bong Joon Hoa - prvog nakon Walta Disneyja koji je u jednoj večeri dobio četiri Oscara.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Korkut: Oscare je pojela politička korektnost

Nisu svi koji su to planirali i dočekali 5.30 ujutro, ali jest čovjek koji je ceremoniju, kao i svake godine, komentirao na javnoj televiziji - Nenad Korkut.

''I meni se učinilo da je ovaj Oscar bio, čini mi se da ih je pojela ta politička korektnost. Prije su tu bili voditelji koji su znali biti otrovni, sad je sve postalo tako mlako i mrtvo. Ove godine se dosta pjevalo", kaže Korkut i dodaje:

Tekst se nastavlja ispod oglasa

''Nepristojno je glumice pitati što nose, a kamoli kakve briljante nose jer je to seksistički. To se više ne pita žene da ih se ne bi uvrijedilo'', kaže Korkut govoreći o pretjeranoj političkoj korektnosti.

Kaže kako je i sam navijao za Parazita, ali i da nije očekivao da će pobrati tolike Oscare.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Mislim da su se struka i gledatelji složili da je to jedan vanserijski film. Rijetko je Oscar pravedna nagrada, a ovaj put možemo reći da je otišao u prave ruke. Izgleda da su se glasači internacionalizirali, koji su izvan granice Amerike i moguće da je to presudilo", kaže Korkut.

Tarantino ni ove godine nije dobio zlatni kipić, a Korkut kaže kako su i mnogi drugi istaknuti režiseri poput Kubricka i Hitchcocka, ostali zakinuti za tu nagradu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Što se tiče toaleta, kao favorita ističe Jane Fondu koja je zablistala u haljini koju je 'reciklirala', nosila ju je 2014. na otvaranju festivala u Canessu. Modnim kreacijama istaknule su se, kaže Korkut, i Natalie Portman, Charlize Theron i Margot Robbie.

Skriveno u raju
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo