FOTO: / Nemojte betonirati Plitvička jezera!

28.3.2014.
15:47
VOYO logo

U Zelenoj akciji smatraju kako bi zahvati dozvoljeni ovim planom mogli ugroziti temeljni fenomen zbog kojeg je ovo područje proglašeno nacionalnim parkom, a u pitanje bi mogao biti doveden i položaj Plitvičkih jezera na UNESCO-voj listi svjetske baštine.

"Planom se predviđa izgradnja novih objekata u nekim od najosjetljivijih područja parka, a dopušta se i značajno proširenje turističke infrastrukture, poput gradnje uslužnih objekata, novih cesta, parkirališta, objekata za smještaj turističkog vlaka, objekata koji se koriste pri prijevozu putnika te pristaništa za brodove. Također je predviđena i izgradnja nove bazne postaje mobilne telefonije (repetitora) te novog dalekovoda", navode u priopćenju.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ono što posebno zabrinjava aktiviste jest činjenica da, kako kažu, pri izradi konačnog prijedloga prostornog plana nisu uvaženi komentari koje su, tijekom druge ponovne javne rasprave o prijedlogu PP PPO Plitvička jezera, dostavile dvije najrelevantnije institucije: Državni zavod za zaštitu prirode i javna ustanova koja upravlja NP Plitvička jezera.

Zelena akcija ističe kako su svjesni činjenice da na području NP nije moguće zabraniti sve gospodarske aktivnosti, ali smatraju da se one moraju odvijati u skladu s načelima održivog razvoja te ih je potrebno ograničiti na tradicijsku poljoprivredu i obrte te ekoturizam u okviru seoskih domaćinstava.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
TOMA
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo

Još iz rubrike