DVD BIOGRAD /

Nemaju opremu i voze prastare krntije: ovi vatrogasci iz Biograda nisu čekali državu već su si nabavili novo vozilo iz Francuske

Biogradski vatrogasci sami su se snašli, i za šestinu cijene i ostatak donacije nabavili novo navalno vozilo od Francuza...

5.6.2018.
18:53
VOYO logo

S prvim danom lipnja i službeno je počela protupožarna sezona. No, dobrovoljni su je vatrogasci ponovno dočekali sa zastarjelom opremom koje uz to ni nemaju dovoljno.

Biogradski vatrogasci sami su se snašli, i za šestinu cijene i ostatak donacije nabavili novo navalno vozilo od Francuza

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Dva kamiona s početka 80-tih koji se teško upale cijeli su vozni park DVD-a Pridraga, a parkirani su ispred obiteljske kuće člana DVD-a jer garaže nemaju. Naš prvi sugovornik cisternu, koja je sad već zahrđala, vozi otkako su je prije destetljeća dobili na dar od bjelovarskih vatrogasaca.

“To su starija vozila za koja je uvijek očekivano da će se pokvariti. Vi ne možete niakd biti u starom vozilu biti sigurni kao u novom", kaže nam Slavko Kokić iz DVD Pridraga.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Pred sezonu su oba popravljena i u funkciji, ali preko ljeta i neće biti tako.

"Nije da se bahatimo, da nam trebaju oba u istom trenutku, ali to je kao da pričate o borbenim avionima. Jedan je uvijek na servisu, a drugi u funkciji... Za ove kamione vie više ne možete pronaći ni dijelove osim na određenim otpadima. Stoga, ako gdje vidite kakv staru kramu javite nam", kaže s druge strane predsjednik DVD Pridraga, Martin Zubčić.

Uz nova vozila nedostaje im zaštitna oprema i vatrogasna crijeva kao i kolegama u Lišanima Ostrovičkim, Škabrnji i po tolikim drugim DVD-ovima.

“Zaštitna oprema je primarni cilj svih DVD-ova, osobna zaštitna oprema i opremanje s vozilima, a tako i s ostalom vatrogasnom opremom”, ističe Darko Banić, zapovjednik JVP Biograd.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Stara i nedostatna oprema za oko 22 tisuće aktivnih dobrovoljaca nije se mogla namiriti od lanjskih 7 i pol milijuna kuna kojima je Vlada na kraju  sezone "nagradila" vatrogasce. Zato su Biograđani stupili u kontakt s Francuzima i nabavili novo navalno vozilo

“Mi u Dalmaciji ne možemo sa cisternama gasiti požare. Moramo nabavljati kamione koji mogu ući u našu makiju i krš i adekvatno djelovati”, zaključuje Ivica Kapitanović, predsjednik DVD Biograd.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Francuzi su u vatrogasnu opremu značajno počeli ulagati prije četrdesetak godina i znaju koliko je to i Hrvatskoj neophodno, ali skupo, pa su spremni i dalje solidarno pomagati

“Mnogo je novca i ulaganja trebalo da se ekipiramo i opremimo kako smo danas opremljeni”, kazao je za RTL Debois Remy, član Međunarodne udruge vatrogasaca iz Francuske.

A Hrvatska čeka i nabavku 30 novih vatrogasnih kamiona novcem europskih fondova, dok će većina naših DVD-ova i dalje biti osuđena na prastari vozni park. 

Sjene prošlosti
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo