NEMA IZBORA: / Stručnjaci ističu da 'ako premijer ne potpiše, nastupa kriza', a 'Kolinda se ponaša kao Milanović'

Image

Cijelu situaciju oko smjene ravnatelja Sigurnosno obavještajne agencije pojasnio stručnjak za sigurnost, dr. Vlatko Cvrtila.

6.2.2016.
20:03
VOYO logo

Na pitanje u RTL-ovoj emisiji Danas smatra li da je ovaj jednostrani potez predsjednice pritisak na premijera, Crvtila je jasno rekao "da":

"Veliki je pritisak s obzirom na to da se takve stvari donose zajednički i zajednički se izlazi u javnost. Dakle, dogovor je trebao postojati i taj dogovor uvijek ukazuje da postoji koordinacija između dvije grane izvršne vlasti"

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
BORBA ZA SOA-U: /

Petrov prkosi, oglasio se i Karamarko, a što kaže Tim

Image
BORBA ZA SOA-U: /

Petrov prkosi, oglasio se i Karamarko, a što kaže Tim

Zaključio je i kako Orešković nema baš puno izbora.

"Mislim da mu samo preostaje potvrditi ono što je predsjednica rekla. Ako on na neki način ospori njezinu odluku, onda bi imali krizu, a nisam siguran da ima takva kriza sada treba"

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Osvrnuo se i na samo legalnost smjene, odnosno je li šef SOA-e zaslužio razrješenje i ima li predsjednica dovoljno argumenta za takvu odluku

"Ono što smo vidjeli u javnosti, možemo reći da nisu dovoljni argumenti, odnosno da su poprilično nejasni i nelogični. Prema tome, treba vjerovati da predsjednica ima argumente i da njima može uvjeriti premijera. Ali isto tako bi bilo jako dobro da hrvatska javnost sazna nešto od tih razloga jer ova općenita formulacija da je 'prekršio zakon' je vrlo opasna jer čovjek na tako važnom mjestu ne bi smio kršiti zakon. A ako ga je kršio, on bi onda morao odgovarati za to, ne samo smjenom, nego i na drugi način" ističe Crvtila.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Puhovski: Kolinda se ponaša kao Milanović

"Ovakva jednostrana odluka predsjednice pokazuje da sustav ne funkcionira, budući da je Lozančiću potpisom predsjednice onemogućeno da radi, tumači politički analitičar Žarko Puhovski, prenosi index.hr

"Ako se dogodi da Orešković ne potpiše smjenu Lozančića, on i dalje ne može funkcionirati i mora se povući", kaže Puhovski te dodaje da je svojim potezom Grabar Kitarović u kut stjerala i Oreškovića i Lozančića.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Predsjednica se ponaša kao što je optuživala Milanovića da se ponaša nakon predsjedničkih izbora. Ponaša se kao da je samostalna, umjesto da istovremeno, simultano donosi ovakve odluke s premijerom. Ona, vjerojatno hotimično, krivo tumači svoje ustavne ovlasti.

Fnc 16
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo