nema zajedničkog jezika / Nema dogovora oko mirovinske reforme: 'S ovakvim stavovima ministra, prosvjed nije upitan'

Image
Foto: Dalibor Urukalovic/PIXSELL

Ministar Miran Pavić četiri je sata razgovarao sa sindikatima o mirovinskoj reformi

24.9.2018.
13:21
Dalibor Urukalovic/PIXSELL
VOYO logo

Nema dogovora o prijedlogu mirovinske reforme između sinidkata i ministra rada i mirovinskog sustava Mirana Pavića. Sindikati i dalje prijete prosvjedom jer im je sporan odlazak u mirovinu sa 67 godina, penaliziranje prijevremenog umirovljenja, a nisu se uspjeli dogovoriti niti oko beneficiranja duljeg rada.

“Nismo našli zajednički jezik. Razgovarali smo o ubrzavanju produljenja radnog vijeka, dodatnoj penalizaciji i dugogodišnjim umirovljenicima. Prosvjed koji smo najavili nije upitan s ovakvim stavovima ministra. Vlada mijenja mirovinski zakon prema obvezama koje nalaže Europska komisija, a ne zbog građana”, izjavio je predsjednik SSSH Mladen Novosel.  

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Krešimir Sever iz Nezavisnih hrvatskih sindikata, rekao je da nastavljaju pregovore s ministrom, ali i da je prosvjed i dalje u planu.

Ministar Pavić je pak nakon četiri sata razgovora rekao da je – zadovoljan raspravom te da su i dalje spremni pregovarati.

“Ponavljam da su cilj mirovinske reforme građani, veće mirovine i održivost mirovinskog sustava. Sindikati su imali prijedlog koji prilično mijenja dosadašnji koncept mirovinskog sustava, mi smo imali kompromisni prijedlog. Svi će imati pravo prijeći iz drugog u prvi stup, usuglašeno je dodavanje dodatka”, istaknuo je ministar i dodao da će si iz drugog stupa dobiti dodatak na mirovinu od 27 posto na uplate do 2001. a nakon toga dodatak će iznositi oko 20 posto.  

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
ZA ELISU
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo