UVOĐENJE VOJNOG ROKA: / Evo što mladi vojnici mogu naučiti u kratkom vremenu i kako će im izgledati obuka

Image
Foto: PIXSELL, Hrvoje Jelavic

U situaciji kada Vlada najavljuje povratak obveznog vojnog roka u Hrvatskoj, mnogi se pitaju koliko će nas takvo što koštati, posebno s obzirom na to da već imamo izazovnu ekonomsku situaciju.

2.2.2017.
8:29
PIXSELL, Hrvoje Jelavic
VOYO logo

Trošak vraćanja obveznog vojnog roka trebao bi tako iznositi oko 100 milijuna kuna godišnje, a možda i manje. Taj je trošak otprilike jednak onome protupožarne sezone. Vojni bi to proračun mogao podnijeti, piše Večernji list.

Temeljna vojna obuka planira se uvesti 2019. godine, a trajat će, prema dosadašnjim planovima, tri do četiri tjedna. Večernji list donosi što se sve u tako kratkom roku može naučiti. Tu su jutarnja tjelovježba, dizanje zastave i himna, tečaj prve pomoći, upoznavanje oružja, vježbe gađanja, čitanje karata, različite vježbe i civilno služenje.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
HRVATSKA SVE BLIŽE UVOĐENJU VOJNOG ROKA! Mladići obvezno, djevojke ako žele: /

'To neće biti klasično služenje...'

Image
HRVATSKA SVE BLIŽE UVOĐENJU VOJNOG ROKA! Mladići obvezno, djevojke ako žele: /

'To neće biti klasično služenje...'

Jutarnji rituali

Rano ustajanje i jutarnja tjelovježba trebali bi učiniti mnogo za kondiciju mladih vojnika, a nakon toga je tu i odavanje počasti zastavi himnom, ritual koristan za zajedništvo. Uz jutarnju tjelovježbu, predviđene su i vježbe na vojnim poligonima, vježbe ukopavanja u rov i slično.

Praktična znanja

Tijekom obveznog vojnog roka, mladi će imati priliku naučiti i neka praktična znanja kao što je tečaj prve pomoći, o čemu se znanje ranije stjecalo još u osnovnoj školi. U vojsci bi se ono trebalo još bolje utvrditi. Osim tečaja prve pomoći, u obvezni vojni rok bit će uključeni i odlasci na teren kako bi se stekao smisao za orijentaciju u prirodi.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Obuka o oružju

Nekoliko je tjedana, smatraju u MORH-u, dovoljno za upoznavanje s oružjem, kao i učenje rukovanja jurišnim puškama i njihovo održavanje. Nakon stjecanja znanja o rukovanju oružjem, slijede vježbe gađanja. To će ujedno biti i vrhunac ovakve vojne obuke, koja uključuje i upoznavanje s ostalim naoružanjem, ali uglavnom sa školskim primjercima.

Civilno služenje

Oni koji iskoriste svoje pravo na prigovor savjesti, dvostruki vojni rok će služiti u institucijama. To će biti bolnice, starački domovi i slično.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
TOMA
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo