Što je s AstraZenecom? /

Neke županije pooštrile mjere, situacija nije najblistavija: Hoće li biti drastičnih poteza za cijelu Hrvatsku?

Od dužnosnika iz Europske agencije za lijekove stigla je izjava da postoji veza između Astra Zenecinog cjepiva i zgrušavanja krvi, ali službenog izvješća još nema

6.4.2021.
18:45
VOYO logo

Epidemiološka slika u državi i dalje nije najblistavija, a zbog toga su neke županije odlučile pooštriti svoje mjere.

Premijer je danas razgovarao i s predstavnicima županija i stožera o mjerama, ali i o organizaciji masovnog cijepljenja stanovništva. 

Zadarska županija od sutra pooštrava mjere! Maske će biti obavezne na otvorenom na mjestima gdje se nalazi veći broj ljudi, terase smiju raditi do 20 sati, a od 8 navečer do 6 ujutro nema ni prodaje alkohola nema posjeta korisnicima za starije i pojačat će se kontrole poštivanja mjera!


Predsjednik Vlade održao je danas video sastanak sa županima i članovima stožera, glavna tema bila je organizacija raspodjele veće količine cjepiva. Ovog tjedna stiže oko 100 tisuća doza. O detaljima sastanka iz samoizolacije javio nam se i primorsko goranski župan.

"Ono što sam ja rekao da je informatička podrška relativno loša i da je trebalo unaprijediti jer svima je jasno da ovu borbu možemo dobiti ili većom količinom cijepljenja ili većim zatvaranjem. Na nama je da odlučimo što je najpametnije, a to je cijepiti što više ljudi u što kraće vrijeme", rekao je Zlatko Komadina, župan primorsko-goranski.

Do kraja travnja u Hrvatsku bi trebalo doći oko 490 tisuća doza cjepiva, ali što će biti s Astra Zenecom? Od dužnosnika iz Europske agencije za lijekove stigla je izjava da postoji veza između Astra Zenecinog cjepiva i zgrušavanja krvi, ali službenog izvješća još nema. Dok ono ne dođe neće biti obustave cijepljenja.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Kad dobijemo službenu izjavu i stav EMA-e i nakon tog ćemo vidjeti što i kako dalje s tim cjepivom", rekao je ministar zdravstva Vili Beroš.

"Vrlo teško da će se odlučiti za suspenziju. Moguće je da će se mijenjati nešto u preporukama i uputama za korištenje cjepiva", rekao je Krunoslav Capak, ravnatelj HZJZ-a.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ako se nešto takvoga dogodi to će biti preporuke za nekorištenje cjepiva u nekoj od dobi.

Image
povezanost AstraZenece i ugrušaka /

Capak: 'Suspenzija AstraZenece nije izgledna. Ako se nešto takvo dogodi, to će biti preporuke za neke dobne skupine'

Image
povezanost AstraZenece i ugrušaka /

Capak: 'Suspenzija AstraZenece nije izgledna. Ako se nešto takvo dogodi, to će biti preporuke za neke dobne skupine'



Europska komisija izradila je i dokument o procjeni procijeljenosti. Po njemu, Hrvatska bi do lipnja trebala biti na 45,3 posto cijepljenog stanovništva, dok bi recimo Danci trebali biti na 79 posto, a Njemci na 61.

Kako to toga predstoje rizični mjeseci, pitanje je pod kakvim ćemo mjerama do tad živjeti, za sad, čini se samo po onima koje odrede lokalni stožeri pa će život u županijama biti različit.


"To su uglavnom sve južne županije koje imaju strože mjere,a od kontinenta je to za sad karlovačka županija", dodao je Capak. 

U idućim danima će se vidjeti pravo stanje s brojem zaraženih jer se tijekom blagdana manje testiralo, pa će u skladu s tim u petak stožer objaviti i hoće li biti drastičnih poteza.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Superstar
NOVA SEZONA
VOYO logo