INFLACIJA PADA, A CIJENE RASTU / Neke namirnice plaćamo i 50 posto više nego lani: Ovih šest rekorderi su skupoće...

Image
Foto: Thinkstock

Iako inflacija usporava, cijene namirnica i dalje rastu. U odnosu na lipanj prošle godine, ovoga lipnja neke su namirnice skuplje i više od 50 posto, a rekorder je smrznuto voće

24.7.2023.
10:21
Thinkstock
VOYO logo

Inflacija u Hrvatskoj usporava - u svibnju je pala na 7,9 posto, a u lipnju na 7,7 posto. Hrvatska narodna banka predviđa daljnje usporavanje inflacije, koja bi potkraj godine mogla biti oko pet posto. No usporavanje inflacije ne vidi se tamo gdje bi trebalo - u trgovinama. Cijene namirnica i dalje su visoke. Jutarnji list piše da je jedna kategorija namirnica u lipnju bila skuplja čak 54 posto u odnosu na lipanj 2022. godine. Riječ je o smrznutom voću.

"U toj kategoriji mi definitivno ovisimo o uvozu jer nemamo domaće proizvodnje, tako da je riječ o cijenama koje diktiraju europske i druge burze. Roba koja dolazi u Hrvatsku većinom je strana, ne nužno iz EU-a, i visoke cijene vrlo se vjerojatno opravdavaju visokim troškovima proizvodnje, dakle troškovima energije, prijevoza i ostaloga", kazao je za Jutarnji list predsjednik Zajednice udruga hrvatskih povrćara Vjekoslav Budanec.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
POPUŠTA INFLATORNI PRITISAK /

Procjena HNB-a: Inflacija bi na razini cijele 2023. mogla iznositi oko 7,7 posto

Image
POPUŠTA INFLATORNI PRITISAK /

Procjena HNB-a: Inflacija bi na razini cijele 2023. mogla iznositi oko 7,7 posto

Ledo digao cijenu, a smanjio gramažu pakiranja

Tome vjerojatno pridonosi i činjenica da je najveći domaći proizvođač smrznutog voća, tvrtka Ledo, posljednjih godinu dana prepakirala većinu svojih smrznutih proizvoda u manje gramaže (s 450 grama uglavnom na 300 grama) te im podigao cijene pa za istu jedinicu plaćamo znatno veće iznose.

Druga na listi namirnica koje su najviše poskupjele je krumpir, koji je u odnosi na lanjski lipanj skuplji čak 45,2 posto.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Nikola Vidaković iz tvrtke Agrovelebit kaže kako je to posljedica stanja ponude i potražnje na tržištu - mladog krumpira dosta dugo nije bilo, a staroga je bilo malo pa je to diktiralo krajnju cijenu.

"Mladog krumpira ove godine ima manje jer je bilo jako puno vlage u periodu sadnje i dosta ga je malo dolazilo izvana, a kad je u pitanju krumpir iz Europe, na zapadu je dosta dugo vladala suša, pa je i to utjecalo na cijenu", kazao je Vidaković dodavši kako vjeruje da cijena krumpira neće zadugo ostati visoka.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Krumpir, jaja, jestiva ulja, šećeri, sladoled...

"Krumpir je bio kao neka socijalna kategorija, no u međuvremenu su se okolnosti promijenile od vremena kad su se trgovački centri natjecali tko će imati jeftiniji krumpir. Jako puno proizvođača se orijentiralo na neku drugu sirovinu jer je uzgoj, odnosno proizvodnja krumpira dosta skupa. Ipak, cijena će sigurno pasti, ali ne na one razine od nekad", rekao je Vidaković za Jutarnji list.

Treći rekorder po inflaciji su jaja koja su skuplja za 43,7 posto nego lani. To se tumači činjenicom da je drastično poskupjela hrana za kokoši na bazi pšenice, a utjecaja je imala i ptičja gripa koja je lani u veljači ubila oko 44 milijuna kokoši.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Na ljestvici namirnica koje su ovoga lipnja najviše poskupjele u odnosu na lani još su jestiva ulja (36,4 posto skuplja), šećeri (35,6 posto) i sladoled (29,8 posto).

POGLEDAJTE VIDEO: Kakav apsurd! Inflacija usporava, a cijena hrane raste

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Toma
Gledaj od 29.travnja
VOYO logo