'JAJA 23 KUNE, TO JE SULUDO' / Hrana sve skuplja, a prava 'berba' trgovcima tek slijedi: 'Ne možete očekivati da će itko u sezoni smanjivati cijene'

thumbnail

Cijena kelja je posljednjih mjeseci skočila čak 188 posto, 111 posto više plaćamo paštete. Deterdžente za pranje rublja 110 posto. Skuplji su i sir za 66, mortadela za 60, ali i tjestenina – u prosjeku za 45 posto.

10.6.2023.
20:18
Play logo

"Meni je to suludo. Odem u trgovinu, jaja dođu 23 kune, a s tim ne mogu napraviti niti doručak kako treba", ističe Zagrepčanin Filip Burazer za RTL, prenosi Danas.hr. I nije u pitanju samo njegov dojam. Iako krivulja inflacije već pola godine ide prema dolje, građani to baš i ne osjete jer cijene hrane ne slijede pad inflacije. Cijena kelja tako je posljednjih mjeseci skočila čak 188 posto, 111 posto više plaćamo paštete. Deterdžente za pranje rublja 110 posto. Skuplji su i sir za 66, mortadela za 60, ali i tjestenina – u prosjeku za 45 posto.

Nitko neće spuštati uoči sezone

Image
NAJNIŽA OD OŽUJKA PROŠLE GODINE /

Premijer Plenković o inflaciji: 'Očekujem od svih da se ponašaju racionalno kada je riječ o formiranju cijena'

Image
NAJNIŽA OD OŽUJKA PROŠLE GODINE /

Premijer Plenković o inflaciji: 'Očekujem od svih da se ponašaju racionalno kada je riječ o formiranju cijena'

Osim toga cijena namirnica je vrlo blizu europskog prosjeka, za razliku od plaća koje su tek na 40 posto. Niže cijene na policama nisu toliko realne, jer s dolaskom turističke sezone, glavna „berba“ za trgovce tek slijedi. "Ne možete sada očekivati da će itko ići smanjivati cijene u top sezoni. Što će biti poslije sezone, vidjet ćemo, ali predviđanja su da će se inflacija smiriti", kaže nam Slobodan Školnik, stručnjak za cijene u maloprodaji.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Play logo
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Play logo

Istodobno, vodeće kompanije u prehrambenom sektoru u Francuskoj moraju od srpnja spustiti cijene za stotinu proizvoda, u suprotnom trgovcima je sankcije najavio ministar financija. Takav scenarij, u Hrvatskoj ćemo teško vidjeti. Među ostalim jer se ljudi u Hrvatskoj rijetko bune. "Samo što je Francuska zemlja žutih prsluka. Oni vole prosvjedovati, tako da nije čudno što su oni uveli te mjere nego kod nas", kaže Boris Podobnik, prodekan na Zagrebačkoj školi ekonomije i managementa.

Uvezli hrane za pet milijardi eura

U spuštanju ili barem prestanku rasta nije pomogla ni famozna Vladina bijela lista, "Karteli nisu dozvoljeni ali je moguće da kod nas efekt kartela postoji, ali je pitanje tko će ga kontrolirati, tko će vidjeti da se oni uistinu dogovaraju. Moguće je da proizvođači ne žele praviti konkurenciju jedni drugima i svi održavaju istu cijenu", ističe Podobnik.

Ima li onda uopće šanse da u skorom roku cijena hrane padne? Ima, ako sami počnemo proizvoditi više. Samo lani uvezli smo poljoprivrednih i prehrambenih proizvoda za gotovo 5 milijardi eura, što je 30 posto više u odnosu na godinu ranije. Samo kruh, peciva i kolače iz uvoza platili smo 233 milijuna eura.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Play logo
BKFC 50
Kalkanski krugovi
Love island UK
San snova
default_cta
Ljubav je na selu
Štrumpfovi
Bijela kraljica
Britain's Got Talent
default_cta
Pun mjesec
Play logo
Play logo
Play logo