POPUŠTA INFLATORNI PRITISAK / Procjena HNB-a: Inflacija bi na razini cijele 2023. mogla iznositi oko 7,7 posto

Image
Foto: Davor Puklavec/PIXSELL

Inflacija je usporila u svim zemljama europodručja izuzev Hrvatske i Njemačke, u kojoj se godišnja inflacija ubrzala sa 6,3 posto na 6,8 posto, stoji u komentaru središnje banke

30.6.2023.
17:59
Davor Puklavec/PIXSELL
Play logo

U nastavku godine očekuje se daljnje postupno usporavanje inflacije, koja bi se krajem godine mogla kretati oko pet posto, odnosno na razini cijele 2023. u prosjeku iznositi oko 7,7 posto, stoji u petak objavljenom komentaru Hrvatske narodne banke (HNB) o inflaciji u lipnju ove godine.

Naime, godišnja stopa inflacije, mjerena harmoniziranim indeksom potrošačkih cijena, prema danas objavljenim prvim procjenama statističara, u lipnju se zadržala na razini od 8,3 posto, nakon šest uzastopnih mjeseci u kojima je usporavala. Pritom se godišnji pad cijena energije zadržao na razini od sedam posto, dok je godišnja stopa rasta cijena hrane, uključujući alkohol i duhan, blago ubrzala. na 13,5 posto.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Play logo
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Play logo
Image
NOVO ZAOŠTRAVANJE /

Europska središnja banka opet povećala kamatne stope: 'Inflacija će predugo ostati pretjerano visoka'

Image
NOVO ZAOŠTRAVANJE /

Europska središnja banka opet povećala kamatne stope: 'Inflacija će predugo ostati pretjerano visoka'

Snažniji utjecaj sezonskih čimbenika

Smanjenje doprinosa cijena industrijskih proizvoda inflaciji u lipnju, u uvjetima popuštanja uvoznih inflatornih pritisaka, poništeno je povećanjem doprinosa cijena usluga, čiji je mjesečni porast ove godine bio pod nešto snažnijim utjecajem sezonskih čimbenika u odnosu na lipanj prošle godine. Tako se i temeljna inflacija zadržala na visokoj razini od 9,5 posto, naveli su iz HNB-a.

S druge strane, godišnja stopa ukupne inflacije mjerena nacionalnim indeksom potrošačkih cijena se, za razliku od harmoniziranog indeksa potrošačkih cijena, smanjila za 0,2 postotna boda, sa 7,9 posto u svibnju na 7,7 posto u lipnju, što u velikoj mjeri odražava manji ponder koji usluge imaju u nacionalnom u odnosu na harmonizirani indeks potrošačkih cijena.

Usporila inflacija u europodručju

Ukupna inflacija u europodručju je u lipnju usporila, prema prvoj procjeni Eurostata, na 5,5 posto, sa 6,1 posto u svibnju, za razliku od temeljne inflacije koja se istovremeno blago ubrzala na 5,4 posto, s 5,3 posto u svibnju. Pritom je inflacija usporila u svim zemljama europodručja izuzev Hrvatske i Njemačke, u kojoj se godišnja inflacija ubrzala sa 6,3 posto na 6,8 posto, stoji u komentaru središnje banke.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Play logo

Pokazatelji kratkoročne dinamike ukupne i temeljne inflacije u lipnju su se drugi mjesec uzastopno povećali. Kako su naveli iz HNB-a, takva recentna kretanja odražavaju povećanje momenta cijena svih glavnih komponenata inflacije, a napose hrane i usluga.ž

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Play logo

Inflatorni pritisci manji nego lani

Iz središnje banke su istaknuli i da su uvozni inflatorni pritisci i dalje znatno niži u usporedbi s prošlom godinom. Pritom, cijene sirove nafte tipa Brent na svjetskom tržištu stabilizirale su se na razini ispod 80 američkih dolara za barel u protekla dva mjeseca, a cijene prirodnog plina na europskom tržištu na razini od oko 30 eura/MWh, što je znatno niže u odnosu na prosjek 2022.).

Također, cijene ostalih sirovina kontinuirano se smanjuju, a došlo je i do potpune normalizacije u globalnim dobavnim lancima.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Play logo

"Navedeno se postupno odražava na smanjenje proizvođačkih cijena proizvoda za široku potrošnju. Ipak, to smanjenje je relativno blago, što se vjerojatno može povezati s pritiscima s tržišta rada", ocijenili su iz HNB-a.

Snažan rast nominalnih plaća

Naime, napomenuli su, ankete o pouzdanju menadžera poduzeća u industriji upućuju na povećane pritiske sa strane ponude rada kao ograničavajućeg činitelja proizvodnje, što se očituje u snažnom rastu nominalnih plaća početkom godine, koje se dijelom može povezati s rastom plaća, potaknutim željom za nadoknađivanjem gubitka kupovne moći akumuliranog od druge polovine 2021., te s povećanjem minimalne plaće od 1. siječnja ove godine.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Play logo

U nastavku godine očekuje se daljnje postupno usporavanje inflacije, koja bi se krajem godine mogla kretati oko pet posto, odnosno na razini cijele 2023. u prosjeku iznositi oko 7,7 posto.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Play logo

Znatno niže cijene energenata

"Očekivano usporavanje inflacije temelji se na pretpostavljenom zadržavanju cijena energenata i ostalih sirovina na svjetskom tržištu blizu trenutnih razina, koje su znatno niže od lanjskih, zatim nastavku ograničenja cijena administrativno reguliranih cijena energenata i ograničenja cijena osnovnih prehrambenih proizvoda, kao i prognoziranom usporavanju inflacije u europodručju te povoljnom učinku baznog razdoblja, osobito zbog vrlo visoke razine cijena energenata u drugom i trećem tromjesečju protekle godine. Osim toga, iako su rizici za ostvarenje projekcije sve ujednačeniji, oni su i dalje naglašeni, što se očituje u zadržavanju temeljne inflacije na povišenoj razini", napisali su iz HNB-a.

POGLEDAJTE VIDEO: Inflacija usporava, a cijena hrane raste

BKFC 50
Kalkanski krugovi
Love island UK
San snova
default_cta
Ljubav je na selu
Štrumpfovi
Bijela kraljica
Britain's Got Talent
default_cta
Pun mjesec
Play logo
Play logo
Play logo