hrvatska delicija / Nekad hrana za sirotinju, a danas su skuplji od pršuta: Kilogram stoji i do 240 kuna

Cijene su skočile u nebo zbog manjka domaće svinjetine - uzgaja se 750.000 svinja, a nedostaje ih milijun

28.11.2019.
18:12
VOYO logo

Oni su dio hrvatske kulinarske tradicije - slani, hrskavi, masni, a masne su im i cijene - kilogram čvaraka - i do 240 kuna! U manje od godinu dana cijena im se udvostručila.

Čvarci su postali skuplji i od pršuta, kulena, ali i od paškog sira. Razlog - manjak domaće svinjetine i velika potražnja iz Kine. Razgovarali smo s onima koji ih rado jedu, ali i onima koji ih svakodnevno proizvode i izvoze.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Nekada su bili sirotinjska hrana, a danas - luksuz. Na zagrebačkoj tržnici pomama za slavonskom delicijom, ali cijena - nimalo primamljiva.

"Poželim, ali 130 kn ne mogu dati na moju mirovinu od 1500 kuna", rekla je Jasenka iz Zagreba.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Evo neki dan vam je bilo, kad ja tu blizu stanujem, 200 kuna kilogram. Nisu normalni!", izjavio je Darko iz Zagreba.

"Skupi jesu, ali gušt nije skup", rekla je Ruža iz Zagreba.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Nisu sretni ni mesari. U ovoj mesnici kilogram čvaraka prošli je tjedan koštao 100 kuna pa su ih, kažu, morali dignuti na 130 kuna.

"To je strašno, biftek je 200 kuna, skupa je i riba. To je užas jedan. Nekad su se čvarcima hranile svinje", rekao je mesar Zdravko Horvatić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

A cijena čvaraka je u godinu dana porasla i do 100 posto pa su sada komadići prženog svinjskog sala skuplji - od kulena i pršuta.

Od 130 do nevjerojatnih 240 kuna kreću se cijene čvaraka na zagrebačkim tržnicama.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Dok se kilogram kulena može pronaći po cijeni od 90 do 120 kuna, kilogram dalmatinskog pršuta stoji najmanje 75 kuna.

A cijene su otišle u nebo zbog manjka domaće svinjetine - uzgaja se 750.000 svinja, a nedostaje ih milijun. Zbog toga smo najveći uvoznici svinjskog mesa u EU.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Lani smo uvezli svinjskog mesa u vrijednosti od 197 milijuna eura, a samo u prvih pet mjeseci ove godine čak 90 milijuna eura.

S druge strane, izvozimo svinjetinu. Čvarci su skupi zbog velike potražnje u Kini, gdje se zbog afričke svinjske kuge broj svinja smanjio gotovo za trećinu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Cijena živih svinja i svinjskih polutki je drastično skočila. Slijedom toga, ako imamo čvrsto masno tkivo i radimo obradu, topljenje čvaraka, samo 11 do 12 posto možemo dobiti čvaraka", kazao je Goran Jančo iz Središnjeg saveza uzgajivača svinja Hrvatske.

Udar je osjetio i proizvođač iz Samobora koji svaki mjesec topi i prodaje 5 tona čvaraka te ih izvozi u Njemačku, Švedsku i Veliku Britaniju, i tako već 10 godina.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Odrazilo se tako da je cijena sirovine u 6 mjeseci porasla za 150 posto i mi smo bili prisiljeni dizati cijenu čvaraka, mi smo digli za 50-ak posto, to je dosta puno i nadamo se da će stati", izjavio je proizvođač čvaraka Miroslav Mataušić.

Proizvođač smatra i da je cijena dosegnula maksimum, ali bi zato pršut i kulen iduće godine mogli imati papreniji okus - skuplji i do 80 posto.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Fnc 16
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo