STVARI IZMIČU KONTROLI U SPLITU / Cijene građevinskog materijala mijenjaju se svakog prvog u mjesecu, a koliko će na kraju koštati stan ne zna se sve do početka prodaje

Image
Foto: Igor Kralj/PIXSELL

'Danas se zbog svega što se događa s cijenama građevinskog materijala i inflacije, cijene mijenjaju svakog prvog u mjesecu', tvrde investitori

27.8.2022.
13:08
Igor Kralj/PIXSELL
VOYO logo

Neizvjesnost stanogradnje u Hrvatskoj raste i drugu godinu zaredom. Naime, nakon što su neizvjesnost prošle godine prouzročili nedostatak radne snage u graditeljstvu i nekontrolirani porast cijena građevinskog materijala, ove im se godine "pridružila" i inflacija, prenosi Slobodna Dalmacija.

Iako je sve to ostavilo veliki trag na "podivljalim" cijenama stambenih kvadrata, kupce to nije odvratilo.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
'SIVA RENTIJERSKA EKONOMIJA' /

Ekonomski stručnjak o uvođenju poreza na imovinu: 'Ulaganja u nekretnine su štednja? To je potpuno netočno!'

Image
'SIVA RENTIJERSKA EKONOMIJA' /

Ekonomski stručnjak o uvođenju poreza na imovinu: 'Ulaganja u nekretnine su štednja? To je potpuno netočno!'

Primjerice, splitsko tržište zanimljivo je samo po sebi, no čini se da i uz sve navedene čimbenike ponuda stanova u novogradnji ni izdaleka ne uspijeva zadovoljiti potražnju.

Razlog je, kako prenosi Slobodna, nedostatak prostora za širenje grada, a u postojećem nedostatak građevinskih parcela te se stoga stanogradnja preselila na periferiju.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Na Sirobuji se u ovom trenutku nalazi najveće gradilište. Na toj lokaciji tvrtka "Family Nest" Paška Rajčića, široj javnosti poznatog kao vlasnika “Antonio Tradea”, gradi tri objekta s ukupno 141 stanova. Radovi su počeli, a useljenje je planirano tek za Božić sljedeće godine.

"Kupci zovu, dnevno imamo deset do dvadeset poziva, ali još nismo prodali ni jedan stan. Za mjesec dana će biti na tržištu. Do tada je planiran završetak dviju podrumskih etaža u kojima će biti garaže, te početak radova na prizemlju. Kupci će moći doći i uvjeriti se kako se radi, a dat ćemo im i snimke kamere na kojima se vidi kako su se izvodili svi dosadašnji radovi. Preozbiljna smo mi tvrtka da bismo prodavali ono što ljudi ne mogu vidjeti", rekao je Rajčić za Slobodnu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

'Cijene stanova mijenjaju se svakog prvog u mjesecu'

Dakle, stanovi ne samo što nisu u prodaji, nego im još nije formirana ni cijena.

"Danas se zbog svega što se događa s cijenama građevinskog materijala i inflacije, na što mi ne možemo utjecati, cijene mijenjaju svakog prvog u mjesecu", rekao je Rajčić te dodao da će zato cijene za stanove na Sirobuji biti formirane za malo manje od mjesec dana, kad počne i prodaja i sklapanje predugovora.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image

Osim toga, poznata splitska tvrtka "Quatro Company" radi na dva projekta.

"Bel Etage 2" sa stotinu stanova u fazi je zemljanih radova, planirani rok useljenja je kraj 2024. godine. Rezervacije stanova prije spominjanih promjena, nametnule su i promjenu cijene po kojoj su stanovi rezervirani. Prema riječima direktora prodaje tvrtke Denisa Pulića, dogovor o promjeni je postignut.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Dosadašnji smo problem cijene riješili podjelom troška s kupcima po sustavu pola-pola. Dogovorili smo i sitne korekcije cijena, ali preuzeli smo odgovornost da ćemo im po toj korigiranoj cijeni predati “ključ u ruke”. Kao investitor preuzeli smo na sebe sve buduće rizike, jer su to naši kupci s kojima dugo radimo", priznao je.

Pulić navodi i kako su se promijenila neka pravila poslovanja.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Kao investitor možete se pokušati zaštititi plaćanjem predujama za što je moguće više grupa radova. Ili platiti odmah svu potrebnu količinu da bi cijena ostala ista kod redovitih isporuka. Osjećaju se i posljedice rata u Ukrajini. Sirovina za keramičke pločice dobavlja se iz Ukrajine, a tvornice u Italiji koje je uvoze ne znaju kad će i po kojoj cijeni biti dostavljena i eto još jednog problema na tržištu građevinskog materijala", zaključio je.

Na splitskim Mejašima ”Tulipan grupa” gradi stambenu višekatnicu “Mejaši sedmi” sa 111 stanova i, prema riječima direktora Kristijana Gele, svi su prodani po prosječnoj cijeni od 2750 eura.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Hrvatska je jedna od rijetkih zemalja u Europi koja ima PDV na privatne stambene jedinice. U iznosu od 100.000 eura za koje se mladi par kreditno zaduži da bi sebi kupio stan, četvrtina će otići za PDV. S druge strane, preko APN-a kao daje subvencije, a to su zapravo mrvice od onoga što im uzme kroz PDV u gradnji novih stambenih zgrada. Ukratko, država od stanogradnje ima veći profit nego investitor i građevinska tvrtka kao izvođač radova zajedno", rekao je Gelo.

TOMA
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo