NEISPRIČANA PRIČA O OVČARI: / 'Otkrili smo imena i prezimena još 57 krvnika... Neki su mijenjali identitet, ali sve smo ih našli'

Image
Foto: screenshot youtube
6.12.2016.
11:43
screenshot youtube
VOYO logo

"Ovčara - neispričana priča" dokumentarni je film o vukovarskoj tragediji koji je u proteklih mjesec diljem Lijepe naše pogledalo oko 20 tisuća ljudi. Snimili su ga članovi Nacionalnog sindikata policije financirajući ga od članarine i sami, jer im ni Ministarstvo policije ni kulture, ali ni Hrvatski audiovizualni centar nisu željeli dati niti kune. Tek nešto novca dobili su od Ministarstva branitelja, Zadarske županije, Grada Vukovara i Croduxa. Pomogao im je i Jadran film, dok su glumci i narator volontirali.

Majka 16-godišnjaka saznala tko ga je ubio

Sindikalisti su ispričali priču o stratištu na kojem je 20. i 21. studenoga 1991. od 17 sati poslijepodne do 1 sat u noći ubijeno 276 ljudi dok se za njih 76 još uvijek traga i otkrili neke dosad nepoznate podatke. Poznato je da je najmlađa žrtva imala 15 godina, a najstarija 84. No, majka 16-godišnjeg Igora Kačića koji je s gelerima odvezen iz bolnice i ubijen samo zato što mu je otac bio zapovjednik Sajmišta nakon ovog filma zna ne samo tko joj je odveo već i tko joj je ubio sina.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Film su temeljili na crtežima, dokumentima i fotografijama te na osnovu rekontruirajućih priča, ali i svjedočanstva trojice muškaraca koji su Ovčaru preživjeli - Vilima Karlovića, DragutinaBerghofera i Hajdara Dodaja. Dobili su i videosnimku vlade tzv. SAO Krajine gdje se dan prije krojila sudbina zarobljenih na Ovčari i svih Vukovaraca prije nego što je Vukovar pao.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Mučitelji i ubojice žive u Vojvodini i ponašaju se kao da nisu proizveli Ovčaru

"Svi ti koji se spominju kao mučitelji i ubojice u ovom našem filmu uredno žive po Vojvodini, Srbiji, BiH... Slave rođendane, imendane, idu na kirvaje i ponašaju se kao da nikada nisu ni proizveli Ovčaru", priča Nikola Kajkić, jedan od četvorice autora filma.

"S ovim smo filmom ispunili svoj cilj. Zbog zločina na Ovčari je samo 13 osoba bilo nepravomoćno osuđeno na Specijalnom sudu za ratne zločine u Beogradu, ali se oni sada nalaze na slobodi jer je presuda dvaput ukinuta. Dakle, film je nastao iz revolta što je hrvatsko tužiteljstvo 2003. i 2004. te zločine s Ovčare ustupilo Srbiji. Aktere zločina iz ovog filma i kazneno smo prijavili DORH-u u Zagrebu. Protiv njih pedeset su već davno otišle kaznene prijave, a sada smo podnijeli još 57 kaznenih prijava s imenima i prezimenima novih zločinaca do kojih smo došli radeći na filmu. Neki su od njih promijenili identitet, neki fingirali prometnu nesreću u kojima su navodno izgubili život...", kaže Kajkić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Fnc 16
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo