DEFITICARNA ZANIMANJA /

Nedostaje ugostitelja, mesara i bravara, ali postoji rješenje: Uloženo je 360.000 kuna...

Primorsko-goranska županija u problemima je kao Hrvatska općenito, no čine se pomaci prema naprijed

22.12.2019.
17:10
VOYO logo

Osmero studenata od jučer su stipendisti Primorsko-goranske županije. Budući da su odabrali deficitarna zanimanja, na mjesec će dobivati po tisuću kuna. Ukupno, izdvojeno je 360.000 kuna.

No, kao i cijela Hrvatska, i ova se županija suočava s kroničnim nedostatkom interesa za pojedina obrtnička zanimanja. Lani se u Rijeci u školu nije upisao nijedan budući mesar, a nedostaje ugostitelja, bravara, i stolara, pa i elektromehaničara. Da se danas tih osam studenata zaposli, prosječna bi im plaća bila viša od šest tisuća kuna.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Htio sam biti autoelektričar, ali u mojoj školi nije bilo tog smjera pa sam išao za elektromehaničara. Nadam se da ću se poslije baš za autoelektriku prebaciti", rekao je jedan od učenika.

Ako se ipak odluči za elektromehaniku posao mu je u Hrvatskoj zagarantiran.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Inače, deficit zanimanja osjeti se i u visokom obrazovanju. Zato Dorijana i Hanu stipendira županija. Dorijan je na elektrotehnici u Zagrebu, Hana u Škotskoj studira socijalnu pedagogiju.

"Znala sam da je to deficitarno zanimanje, tako da mi to povećavašanse za zaposlenje, a i dobro je da me zanima to područje", kazala je Hana Tomulić, a nadovezao se Dorijan Leko:

"Želim probati ostati u Hrvatskoj. Ako to neće biti moguće, onda ćemo vidjet dalje."

Na različite načine potiče se i buduće obrtnike. No, osim novca bitna je i svijest o tome da su uprljane radničke ruke zlata vrijedne.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Superstar
NOVA SEZONA
VOYO logo