NEDOLIČNO PONAŠANJE / Protiv policijskih službenika prošle i ove godine pokrenuto je 799 disciplinskih postupaka

'Mi smo specifična služba, uvijek smo pod povećalom, tu je i presumpcija nevinosti, jer nitko nije kriv dok mu se krivnja i ne dokaže', rekao je predsjednik Sindikata policije Hrvatske

3.8.2021.
7:02
VOYO logo

Bivši šef zadarske krim policije, Bore Mršić u par je dana postao lice crne kronike, a donedavno je hvatao najveće kriminalce.

"Policijska uprava zadarska izvijestila je priopćenjem o svim događanjima koja su se dogodila, a rješenjem načelnika policijske uprave zadarske policijski službenik je zbog teže povrede službene dužnosti udaljen iz službe, a u zakonskom roku će protiv njega biti pokrenut disciplinski postupak", rekla je Ivana Grbin, glasnogovornica PU zadarske za RTL Danas.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Mršić je tako prošli tjedan prvo pijan u zoru skrivio prometnu nesreću, dva dana poslije vrijeđao je i omalovažavao kolege iz policije, a nekoliko sati kasnije zaustavljen je na cesti, pri čemu je odbio alkotest i završio na prekršajnom sudu.  

Image
SMIJENJEN ŠEF ZADARSKE KRIM-POLICIJE /

Pod utjecajem alkohola skrivio je prometnu nesreću u Bibinjama

Image
SMIJENJEN ŠEF ZADARSKE KRIM-POLICIJE /

Pod utjecajem alkohola skrivio je prometnu nesreću u Bibinjama

Jedan od rijetkih sustava koji reagira ekspresno

Ministar unutarnjih poslova Davor Božinović poručio je kako je policijski sustav golem, s više od 20 tisuća policajaca ali ujedno i jedan od rijetkih sustava koji reagira ekspresno u sporim situacijama.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Donosi odluke koje jasno pokazuju da se određen tip ponašanja koji nije u skladu sa zakonom i kodeksom policijskog posla neće tolerirati i da svi koji će tako djelovati će morati snositi sankcije", rekao je Božinović.

Da je Mršić počinio pogrešku svjesni su i u sindikatu policiji, no ističu da će mu sindikat dati pravnu pomoć ukoliko je on zatraži jer je njihov član. A isto nude i svim policajcima protiv kojih se vodi postupak.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Mi smo specifična služba, uvijek smo pod povećalom, tu je i presumpcija nevinosti, jer nitko nije kriv dok mu se krivnja i ne dokaže, s tim da mi vjerujemo da disciplinski sud donosi odluku koja je ispravna i koja daje relevantnu a ne pretjeranu kaznu", rekao je Dubravko Jagić, predsjednik Sindikata policije Hrvatske.

Šarolike kazne

Kazne po Zakonu mogu biti razne. Ukoliko disciplinski sud utvrdi lakšu povredu dužnosti kazna može biti pisano upozorenje, ali i novčana kazna u visini od 10 posto posljednje plaće.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U slučaju teže povrede, kazna se kreće od 20 posto plaće, zaustavljanjem promaknuća i napredovanja od 2 do 4 godine, premještaj na drugo radno mjesto, uvjetna kazna prestanka državne službe ili sami prestanak.

Prošle i ove godine protiv zaposlenika MUP-a pokrenuto je 799 disciplinskih postupaka i to najviše zbog nedoličnog ponašanja. Privremeno je udaljeno njih 158, dok je četrnaestero policajaca dobilo otkaz.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Toma
Gledaj od 29.travnja
VOYO logo