OGLASIO SE I CIOS / 'Nećemo na teren dok nam ne ispune zahtjeve. Da vidimo tko će prije pasti. Mi, Tomašević ili Uprava'

Jedan od radnika pročitao je poruku otpuštenog kolege: 'Mi smo imali na toj lokaciji pet kubika plastike viška i poslužili smo se s jednim kontejnerom biootpada i miješanog otpada koji su bili potpuno prazni da možemo uopće doći do kontejnera od plastike', započinje jedan od otpuštenih

23.1.2023.
11:00
VOYO logo

15:05

Danas je poslao upit i CIOS grupi, za koju i otpušteni radnik tvrdi da su rekli kako je s "kamionom sve bilo u redu te da nemaju zamjerke". Evo što su nam odgovorili:

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Povećani udio nečistoća u preuzetom plastičnom ambalažnom otpadu bilježimo od primjene novog modela prikupljanja otpada, a o čemu smo znatno prije ovoga događaja koji je izazvao pozornost javnosti, izvijestili naručitelja usluge te radnike Čistoće ne smatramo odgovornima za povećanu kontaminaciju materijala", kažu iz CIOS-a pa dodaju:

"Još ranije su, na poziv grupacije, predstavnici Zagrebačkog holdinga izvršili uvid u preuzeti otpad te se na našoj lokaciji uvjerili u činjenično stanje na koje smo upozoravali, a kakvo je prisutno i nadalje. Unatoč svemu, apeliramo na građane da savjesnije postupaju s otpadom, kao i da Gradska uprava osigura Zagrepčanima najkvalitetniju uslugu, uz najpovoljniju cijenu."

Tekst se nastavlja ispod oglasa

NOVO:

Već više od sedam sati radnici zagrebačke Čistoće štrajkaju i ne namjeravaju izaći na teren dok god se trojica njihovih kolega i službeno ne vrate na posao.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Jedan od radnika pročitao je poruku otpuštenog kolege. Obratio se svima onima koji i možda ne znaju za situaciju koja se dogodila.

"Mi smo imali na toj lokaciji pet kubika plastike viška i poslužili smo se s jednim kontejnerom biootpada i miješanog otpada koji su bili potpuno prazni da možemo uopće doći do kontejnera od plastike", započinje jedan od otpuštenih.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"U papiru je bilo plastike i stiropora jer ljudi nisu imali kamo više trpati plastiku. Pa smo i njih ispraznili. CIOS grupi je poslano imali ikakve zamjerke na sadržaj u tom kamionu, javili su da je sve u redu i da nemaju zamjerke. U kamionu je bila plastika", poručio je otpušteni radnik.

Otpušteni radnici pozvani su na sastanak s Upravom, a prije toga Uprava je razgovarala s predstavnicima sindikata kako bi zajedno došli do rješenja.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Rekli su da će razmotriti otkaze i da to prenesemo radnicima te da pokušamo napraviti sve da se vrate na posao. No štrajk nisu organizirali sindikati i povratak na posao ovisi isključivo o volji samih radnika. No oni su rezolutni. Rekli su da traže da se trojicu kolega danas, odmah vrati na posao jer dok ih ne vrate nitko od komunalnih radnika neće raditi. Ovakvo nešto nikada nisam doživio", rekao je Zdravko Stoilković glavni povjerenik Samostalnog sindikata radnika u komunalnim i srodnim djelatnostima Hrvatske (SSKH).

Pitanje je i kako će Zagreb izgledati danas, ali i ostalih dana ako se štrajk nastavi.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Naime, na rasporedu za odvoz biootpada danas su Gornji Grad - Medveščak, Trnje, Podsljeme, Donja Dubrava dok su Trešnjevka Jug i Sjever, Donji Grad te Sesvete na rasporedu za tzv. "plavi spremnik". Ako se nešto ubrzo ne promijeni, glavni grad bit će zatrpan smećem.

STARO

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Od jutra je na Radničkoj cesti 82 velika gužva, a sve zbog štrajka radnika zagrebačke Čistoće koji štrajkaju u znak podrške trojici kolega koji su dobili otkaz.

Naime, izvanredni otkaz su dobili zato što su početkom godine snimljeni kako bacaju različite vrste otpada u isti kamion za odvoz. Pretpostavljalo se da će radnici sada održati samo kratki prosvjed, ali najavili su štrajk.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Ostajemo tu dok se ne ispune naši zahtjevi", govore.

"Naši zahtjevi su sljedeći: Prvo: Da se dečki koji su dobili otkaz vrate na posao - to hoćemo napismeno od uprave Holdinga i gradonačelnika, drugo: Da nam se daju sva prava koja traže sindikati, sindikati će pregovarati s njima, ali prije potpisa sindikata donijet će se nama na uvid da mi vidimo i pristajemo li mi na to. Do ispunjenja zahtjeva radnici Čistoće, nijedan neće otići van pod cijenu otkaza svih nas", kaže Sabahudin Sedić, jedan od radnika.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Dodaju da više od tisuću djelatnika štrajka, govore da niti jedna ekipa nije izašla na teren.

"Ako će trebati deset dana, mjesec dana, do ispunjenja zahtjeva - da vidimo tko će prije pasti. Mi, gospodin Tomašević ili Uprava Holdinga", poručuje Sedić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Ne trebamo ni doma ako baš treba, nek dolaze 24 sata slikati ako treba. Mi ćemo svaki dan doći na posao, ali van nećemo ići. I svaki dan ćemo dati izjavu", dodao je drugi radnik.

Image
OD 6 UJUTRO /

Radnici Čistoće prosvjeduju zbog otkaza kolegama: 'Ni jedan kamion neće na teren dok nas Uprava ne primi'

Image
OD 6 UJUTRO /

Radnici Čistoće prosvjeduju zbog otkaza kolegama: 'Ni jedan kamion neće na teren dok nas Uprava ne primi'

Podsjetimo da su radnici prosvjedovali i prije više od mjesec dana kada su tražili usklađivanje koeficijenata s drugim podružnicama Holdinga. Predstavnike Sindikata trenutno su na sastanku s Upravom Holdinga.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Toma
Gledaj od 29.travnja
VOYO logo