Nećak iz New Yorka teti iz Omiša podmetnuo milijune

23.5.2010.
12:33
VOYO logo

"Još ne razumijem što mi se dogodilo", kazala je 68-godišnja umirovljena švelja Sonja Antičević iz Omiša, koja je prije pet godina završila na svjetskim naslovnicama kad je Američka komisija za zaštitu tržišnog natjecanja (SEC) objavila da su baš na njezin račun sjela dva milijuna dolara od nezakonitog kupovanja dionica Reeboka.

Uprkos činjenici da je bila jedna od ključnih osumnjičenika u jednoj od najrazrađenijih burzovnih prevara teškoj 6,7 milijuna dolara, čini se da će optužbe protiv nje biti odbačene. Može se to zaključiti i po sutkinji koja je povjerovala u to da nesretna žena nije imala pojma zašto ju je nećak, newyorški broker David Pajčin, odveo u Salzburg te zamolio da otvori bankovni račun. Upravo taj račun kasnije je bio ključan u cijelom slučaju protiv 33-godišnjeg Pajčina i njegovog 31-godišnjeg kompanjona Eugena Plotkina, piše Večernji list.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Pajčinova majka je iz Omiša, otac iz Slavonije, a on je rođen u New Jerseyu. Diplomirao je financije s odličnim uspjehom na Sveučilištu Notre Dame 2000. i otada je poslove često mijenjao i to zbog, kako kažu njegove kolege, "vlastite ideje o tome kako trgovati".

Prvo je s kolegom Eugeneom Plotkinom snimio film o mladom brokeru koji završava kobno, a potom scenarij za film pretaču u stvarnu priču. Stanislava Shpigelmana regrutirao je da servira povjerljive informacije o burzi i dolazećim spajanjima tvrtki, tako da mogu kupiti dionice dok su jeftine, a - nakon preuzimanja, kad im cijena poraste - prodati. Shpigelman se nakon nekog vremena zaposlio u Merrill Lynchu i nakon nekoliko informacija o velikim poslovima poslao im i onu o Adidasovoj kupnji Reeboka. Od te su transakcije, kodnog imena Atlantic, zaradili četiri milijuna dolara, piše Večernji list.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tada Pajčin za trgovanje, uz razne prijatelje, uključuje i tetu. Ohrabreni brojnim uspjesima, bili su spremni za konačni rizik. Preko oglasa pronašli su Nickolausa Shustera, koji je u Wisconsinu dobio posao vozača viličara u kompaniji koja tiska časopis Business Week. Ukrao bi list večer prije objavljivanja, tako da kriminalni dvojac može trgovati dionicama koje u kolumni Inside Wall Street dobiju pozitivno mišljenje. U trenutku kada su mislili da im bolje ne može ići, SEC je primijetio "veliku burzovnu aktivnost, netom prije je Adidas kupio Reebok", a trag novca ih je doveo do Sonje Antičević.

Plotkin i Pajčin su krajem 2005. godine završili u pritvoru. Plotkin je 2008. osuđen na 57 mjeseci i 10.000 dolara kazne, a Pajčin je osuđen na 50 mjeseci, no odmah biva pušten jer je kaznu odradio u pritvoru. Pušten je na uvjetnu slobodu s rokom kušnje od tri godine. Potkraj 2008. nestaje iz Sjedinjenih Država, piše Večernjak.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Love island uk
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo