NE ŽELI GOVORITI O POOŠTRAVANJU EPIDEMIOLOŠKIH MJERA: / 'Treba pažljivo pratiti da se ostvari jedan balans'

Image
Foto: HRT

Buduće epidemiološke mjere Nacionalnog stožera civilne zaštite bit će dijelom u obliku preporuka, a dijelom upute s obveznim osiguravanjem provedbe

10.7.2020.
9:51
HRT
VOYO logo

Nacionalni stožer civilne zaštite razmatra mogućnost pooštravanja epidemioloških mjera, ali sve su opcije na stolu, poručila je jutros zamjenica ravnatelja Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo, Marija Bubaš u emisiji Hrvatskog radija U mreži prvog.

"Ne bih govorila o pooštravanju mjera već kako bolje implementirati one postojeće mjere. Ne bih nikako željela da ljudi shvate da su na redu nekakva nova ograničenja ili restrikcije. Pogotovo sada kada treba pažljivo pratiti da se ostvari jedan balans između želje da živimo čim više u normalnim okolnostima koliko je to moguće, a s druge strane da pazimo da se ne zarazimo", rekla je Bubaš.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Dodala je da epidemiološke mjere teže postizanju dobrog balansa, a neke od njih će biti samo preporuke, dok će druge biti upute s obveznim osiguravanjem provedbe. "U kojem smjeru će se zaista donijeti odluka to će Stožer odlučiti kada bude vidio u kojem smjeru treba najbolje ići", naglasila je Bubaš.

Image
CAPAK OPISAO KAKO ĆE IZGLEDATI PLES NA SVADBI: /

'4 kvadratna metra po plesaču, ples treba biti individualan...'

Image
CAPAK OPISAO KAKO ĆE IZGLEDATI PLES NA SVADBI: /

'4 kvadratna metra po plesaču, ples treba biti individualan...'

Ulasci iz Srbije i BiH su vrlo mali

Načelnik Uprave za granice, Zoran Ničeno rekao je da državljani Europske unije i trećih zemalja nisu u jednakom statusu, jer je zadnjom Odlukom od 30. lipnja odlučeno da državljani EU-a imaju slobodu kretanja i ne moraju dokazivati razloge ulaska u Hrvatsku, dok državljani trećih zemalja moraju zadovoljavati sve uvjete i iznimke kako bi mogli ući u zemlju.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Mi smo uveli sustav najave i vidimo koji su to razlozi ulaska. Broj ulazaka državljana Srbije i BiH je vrlo mali", rekao je Ničeno i dodao da tek treba vidjeti hoće li se mijenjati mjere na granicama i da to ovisi o odlukama epidemiološke struke.

Naglasio je da svi putnici pri ulasku u Hrvatsku dobiju letak s osnovnim epidemiološkim mjerama kojih se trebaju prodržavati, uključujući fizičku distancu, nošenje maske i pranje ruku, naročito tijekom prvih 14 dana boravka. Tome služi i aplikacije Enter Croatia, na kojoj je zabilježen poveći interes turista, ali je u lipnju na graničnim prijelazima ostvareno svega 50 posto prometa u odnosu na isti mjesec lani. Istaknuo je da među turistima nema većeg izvora zaraze.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Poziv na oprez

Voditeljica Ureda Svjetske zdravstvene organizacije Hrvatskoj, Antoinette Kaić Rak istaknula je da situacija u nekim državama poziva na oprez, zbog rastućeg broja novooboljelih osoba. Istaknula je da je u svijetu trenutno blizu 12 milijuna oboljelih, a WHO je u Europi jučer zabilježio 20.333 nova slučaja. Najgore je stanje u Rusiji, Kazahstanu, Izraelu i Turskoj, gdje se dnevno bilježi više od 1000 novozaraženih osoba.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Što se tiče umrlih tu su Ruska Federacija i Ujedinjeno Kraljevstvo bilježe više od 100 umrlih osoba. Trebamo poduzeti sve mjere da zaštitimo zdravlje naših populacija", zaključila je Kaić Rak.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Situaciju s koronavirusom u Hrvatskoj i svijetu iz minute u minutu možete pratiti OVDJE.

Sisi
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo