ustavni stručnjak protumačio ustav / Ne uspije li se sutra konstituirati Sabor, je li Hrvatska na pragu bezvlašća?

Izuzetno neobičnu situaciju koju ni Ustav ne precizira za RTL Direkt objasnio je ustavni stručnjak prof.dr. Mato Palić sa Sveučilišta u Osijeku

2.12.2015.
22:41
VOYO logo

Eksluzivno za RTL Direkt čelnik Mosta i najbliži suradnik Bože Petrova,Nikola Grmoja, nakon ispitivanja u policiji dao je intervju RTL-ovom reporteru Ivanu Skorinu. Za moguću propast pregovora kaže da će biti krivi HDZ i SDP.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
sapunica još traje /

Prvi suradnik Bože Petrova: 'Očekujemo odgovornost HDZ-a i SDP-a, no ne bojimo se novih izbora'

Image
sapunica još traje /

Prvi suradnik Bože Petrova: 'Očekujemo odgovornost HDZ-a i SDP-a, no ne bojimo se novih izbora'

Izuzetno neobičnu situaciju koju ni Ustav ne precizira za RTL Direkt objasnio je ustavni stručnjak prof.dr. Mato Palić sa Sveučilišta u Osijeku.

Ne uspije li se sutra konstituirati Sabor, je li Hrvatska na pragu bezvlašća?

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ako se to dogodi, da nijedan kandidat ne dobije podršku većine nazočnih zastupnika, ne bi se moglo zaključiti da smo u situaciji bezvlašća, odnosno takva odluka bi se mogla donijeti ako se za to ispune odgovarajući uvjeti i poklope okolonosti.

Rokovi za formiranje izvšrne vlasti su relativno jasno - 2 puta po 30 dana i onda eventualno ponovljeni izbori. Koliko zapravo možemo biti bez zakonodavne vlasti?

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ustav ne propisuje rok, već propisuje da predsjednica saziva Sabor na prvo zasjedanje koje se mora održati 20 dana nakon završetka izbora i u biti da se Sabor konstituira izborom predsjednika, ali se izričito ne kaže o tome što ako se ne dogodi i koliko sve skupa može trajati. Kad je u pitanju formiranje Vlade, tu je situacija drugačija - rokovi su prilično precizni - dva puta po 30 dana osobi koja je dobila mandat, a ako ne uspije, onda se može povjeriti drugoj osobi. Ako ni taj ne uspije, onda predsjednica RH donosi odluku o raspisivanju prijevremenih parlamentarnih izbora i imenuje privremenu nestranačku Vladu.

Može li predsjednica dati mandat osobi koja joj ne donese potvrdu da ima većinu u saboru?

Tekst se nastavlja ispod oglasa

To bi bilo direktno kršenje ustava RH i uvjeren sam da ona tako nešto neće napraviti.

Može li nikome ne dati mandat i raspisati izbore?

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Može, i ta situacija je moguća. Obzirom da je uvjet za davanje mandata da kandidat dokaže da ima potporu barem 76 zastupnika uokoliko u nekoliko krugova pregovora postane potpuno jasno da nijedan kandidat nema takvu većinu, onda ona nema izbora te u skladu sa svojom zadaćom da brine o stabilnosti državne vlasti, treba donijeti odluku o raspisivanju prijevremenih parlamentarnih izbora.

To je znači njezina autonomna odluka?

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tako je, to je njena autonomna procjena. Ona samostalno kad procijeni da je sasvim jasno da nitko ne može ostvariti većinu, može donijeti odluku o raspisivanju prijevremenih izbora i imenovati privremenu nestranačku vladu.

Nismo blizu neke ustavne krize o čemu se spekulira?

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Još uvijek nismo. Ustavna kriza bi bila kad bi se ovo produljilo na više mjeseci i kad bi previše potrajalo, te kad se Sabor ne bi konstituirao i nitko ne bi dobio mandat za formiranje vlade, te kad bi predsjednica predugo oklijevala.

Ustav spominje mogućnost da predsjednica imenuje tehničku nestranačku vladu. Je li na to obavezna ili može reći da ostane određen broj ljudi?

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Kad donosi odluku o raspisivanju prijevremenih parlamentarnih izbora, ona je dužna imenovati privremenu nestranačku vladu koja je zapravo po nekakvoj svojoj logici privremenog karaktera jer nakon parlamentarnih izbora ako se može formirati većina, onda će se formirati i nova vlada.

Članovi te vlade ne smiju biti članovi nijedne od stranka?

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ustav izričito kaže da se radi o nestranačkoj Vladi. Niti predsjednik Vlade niti ministri ne smiju dolaziti iz neke od političkih stranaka u RH.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Hell's kitchen
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo