Ne učinite li ovo, mogli bi uludo protratiti godišnji odmor

Kako vam se odlazak na more ili neku destinaciju o kojoj ste dugo maštali ne bi pretvorio u noćnu moru, prije nego se opustite i otputujete trebali biste napraviti neke važne stvari.

6.7.2013.
9:57
VOYO logo

Ne stvarajte sami priliku lopovima. Da ne bi bilo iznenađenja pri povratku s odmora, uzmite u obzir sljedeće savjete - ili barem neke od njih.

Pražnjenje poštanskog sandučića Otputujete li na duže vrijeme potrudite se da vam netko prazni poštanski sandučić. Računi, pisma, katalozi koji iz njega budu visjeli bit će jasan znak potencijalnim lopovima u kojem stanu mogu 'ordinirati'.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Stvorite privid da u stanu netko boravi Dok vas nema važno je da se stvori privid da u stanu netko boraviti. Zamolite člana obitelji ili prijatelja da povremeno dođe u stan (kuću) i tijekom večernjih sati upali svjetla. Potrudite se pronaći pouzdana osobu jer vaš je dom 'zlatni rudnik' vrijednih stvari i povjerljivih dokumenata.

Ne nosite dokumente koji vam ne trebaju Mnogi od dokumenata neće vam trebati na godišnjem odmoru. Ako putujete u inozemstvo, sve što vam treba je putovnica. Ista stvar je i sa kreditnim i debitnim karticama - uzmite samo one koje će vam trebati. Ne riskirajte - vaši dokumenti sigurni su samo u hotelskom sefu, jer bilo gdje drugdje mogu biti ukradeni.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Kopirajte važne dokumente Dokumente poput putovnice, vize, vozačke dozvole i iskaznice zdravstvenog osiguranja pametno je kopirati. Ako ih izgubite na odmoru, u većini slučajeva podaci s kopija bit će vam od pomoći.

Informirajte se Ako putujete u daleke zemlje, a pogotovo one u kojima turisti trebaju biti na oprezu, informirajte se na stranici Ministarstva vanjskih poslova i provjerite jesu li za tu zemlju objavljene preporuke ili upozorenja. Provjerite kakva su pravila oko viza, je li potrebno cijepljenje i koji će vam hrvatski konzulata biti najbliži, u slučaju da vam zatreba pomoć.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Budite na oprezu I na odmoru treba biti na oprezu - jer lopovi i prevaranti uvijek vrebaju. Neka vaš novčanik uvijek bude u prednjem džepu hlača. Torbicu ili ruksak uvijek držite pred sobom, a ne na leđima. Vaš smartphone, novac ili kreditne kartice mogle bi 'ispariti'.

Javna računala nisu za važne stvari Na računalima postavljenim na javnim mjestima nikada se na spajajte na svoj e-mail i ne ostavljajte lozinke za, primjerice internet bankarstvo, i ne koristite plaćanje online kreditnim karticama. Činite to samo sa ručunala na kojima je za spajanje na internet potreba šifra.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Koristite hotelski sef Ma koliko vam se činilo da su vaše vrijedne stvari sigurne u hotelskoj sobi, dragocjenosti i veće količine novca pohranite u hotelskom sefu.

Ne ostavljate trag Dok se na godišnjem odmoru na Facebooku i Twitteru ne ostavljate fotografije i informacije hvaleći se kako uživate. Činjenicu da ste odsutni mogao bi netko iskoristiti, te bi se na meti lopova mogao naći vaš dom. Puno je pametnije fotografijama s putovanja prijatelje i obitelj uveseljavati kada se vratite s godišnjeg odmora.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Hell's kitchen
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo