NE SVIĐA MU SE ČINJENICA DA ŽIVI NA HRVATSKOM TERITORIJU: / Joras opet traži pažnju, a sve je počelo zbog paketa mlijeka

Image
Foto: Dusko Marušić/PIXSELL
23.5.2017.
16:24
Dusko Marušić/PIXSELL
VOYO logo

Zbog njega je u više navrata intervenirala policija s obiju strana, podršku su mu dolazili davati aktivisti i slovenski nacionalisti, mediji su ga bili puni... Na njegovoj kući već su odavno istaknuti slovenska zastava i natpis "Tudi tukaj je Slovenija" ("Ovdje je Slovenija"), a nedavno je postavio i transparent na kojem piše "Okupirana slovenska zemlja".

Dozvolu za prekopavanje dobio u Piranu

Zadnjih godina Joras se primirio i gotovo pao u zaborav, no ove je godine, u vrijeme kada se zahuktavala arbitraža oko Savudrijske vale, Joras opet počeo praviti probleme na lokalnoj razini, piše Novi list.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Traktorom je prokopao kanal od ulaza u Rižanski vodovod, koji se nalazi tridesetak metara od njegove kuće, kako bi se spojio na njega i da ne bi više bio spojen na Istarski vodovod.

Upravni odjel za komunalne djelatnosti Grada Buja smjesta je pokrenuo postupak za zaustavljanja radova na javnoj površini jer Joras, naravno, nema dozvolu za ikakve radove, niti ih je zatražio. On je dozvolu za prekopavanje dobio u Piranu i okačio je na stup, ali ta ne vrijedi u Hrvatskoj.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
NOVI INCIDENT KONTROVERZNOG JOŠKA JORASA: /

Bagerom iskopao kanal da se spoji na - slovensku vodu

Image
NOVI INCIDENT KONTROVERZNOG JOŠKA JORASA: /

Bagerom iskopao kanal da se spoji na - slovensku vodu

Image
Foto: Duško Marušić/PIXSELL
Image
Foto: Duško Marušić/PIXSELL

Doći će policajci, Joras će opet napraviti eksces

Početkom mjeseca Jorasu je osobno uručeno rješenje o obustavi radova i vraćanju u prvobitno stanje dijela javne površine te prekršajni nalog zbog obavljanja radova bez odobrenja na javnoj površini. Ako se toga ne bude držao, komunalni odjel Grada Buja izdat će nalog nadležnim službama da zatrpaju kanal o Jorasovom trošku.

Najvjerojatnije će, piše Novi list, komunalni odjel za tu priliku pozvati policiju, budući da su mogući Jorasovi ekscesi. On, uostalom, ne priznaje hrvatske institucije.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Za doći do Jorasa Hrvati ne moraju pokazivati dokument na granici, a Slovenci moraju, mislim da je sve jasno, i tako treba postupiti", kaže jedan od njegovih susjeda.

Image
Foto: Hajrudin Merdanović/PIXSELL
Image
Foto: Hajrudin Merdanović/PIXSELL

Sve je započelo zbog 12 tetrapaka mlijeka

Čitav slučaj s Jorasom iskrsnuo je, zapravo, neočekivano i takoreći zbog sitnice. Kada se početkom 1990-tih dijelila granica između Hrvatske i Slovenije, granična je linija kod Jorasovog posjeda bila nedorečena. No, ubrzo je određeno da je riječ o hrvatskom teritoriju, pa mu je i kućni broj dodijeljen u Hrvatskoj, a ne u Sloveniji.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Sam Joras u početku je bio ljubazan prema hrvatskim graničnim policajcima, a neki se sjećaju kako im je znao donositi i kavu. No, piše Novi ist, sve je krenulo naopako kada se jednoga dana Joras sukobio s jednim hrvatskim carinikom oko paketa s dvanaest tetrapaka mlijeka koje je ovaj htio unijeti iz Slovenije. Carinik je bio nepopustljiv, a Jorasu je to bio okidač.

Ostavio je paket mlijeka nasred graničnog prijelaza, proglasio neposluh hrvatskim carinicima i policajcima te započeo svoj kapriciozni rat s hrvatskim vlastima i institucijama ne priznajući da živi na teritoriju Republike Hrvatske.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Toma
Gledaj od 29.travnja
VOYO logo