'NE SLAŽEM SE S NJOM ALI...'; Kosor pohvalila novu članicu Sabora: / 'Ne treba se strašiti, nego stalno puhati za vrat'

Image
Foto: Marin Tironi/PIXSELL

'Na svim stranama je u Sabor ušlo dosta žena pred kojima će se mnogi muškarci silno znojiti, slušati ih'

22.7.2020.
13:46
Marin Tironi/PIXSELL
VOYO logo

Bivša čelnica HDZ-a i bivša premijerka Jadranka Kosor ocijenila je za N1 da je "muški saziv Sabora" korak unazad. "Bilo je žena koje su bile potpredsjednice Sabora, primjerice Željka Antunović iz SDP-a, a bilo je i drugih. Sada su na vodećim pozicijama i u Saboru i u državi sve sami muškarci, predsjednik i svi predloženi potpredsjednici Sabora, predsjednik Vlade. Mislim da smo išli korak unatrag", konstatirala je Kosor za N1.

Rekla je i to da su i u kampanji i poslije izbora, sve do sad, žene te koje su politički najartikuliranije u izjavama iz pojedinih stranaka. "Među onima koji će teme otvarati zaista relevantno i s punom snagom, neće postojati takozvana šutljiva manjina, među takvima su žene. Na svim stranama je u Sabor ušlo dosta žena pred kojima će se mnogi muškarci silno znojiti, slušati ih", rekla je.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
ZASTUPNICA U SABORU BUNI SE JER MORA NOSITI MASKU, JANDROKOVIĆ OPOMINJE: /

'Stavite tu masku, nije ni meni ugodno...'

Image
ZASTUPNICA U SABORU BUNI SE JER MORA NOSITI MASKU, JANDROKOVIĆ OPOMINJE: /

'Stavite tu masku, nije ni meni ugodno...'

Pupovac ne ide do kraja

Kosor smatra da će se u opoziciji voditi borba za "vođu opozicije", što se već vidi u odnosima između pojedinih stranaka. U tome neće dobro proći oni koji neće biti artikulirani, a prvi primjer za to našla je kod Milorada Pupovca, koji je za Zlatka Hasanbegovića rekao da je "korifej s čudnom kapom".

"Pupovac često nije spreman ići do kraja. Zašto je upotrijebio taj opis te kape? Zašto nije rekao 'ustaška kapa'?", upitala je Kosor koja smatra da će takav način neeksplicitnog izražavanja biti nevidljiv pred eksplicitnim, energičnim zastupnicima.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Neprekidno puhanje za vrat

Kao primjer eksplicitnih i energičnih zastupnika navela je Katarinu Peović, za koju je rekla da se s njom u puno toga ne slaže, ali da joj mora priznati da je pokazala što to znači biti opozicija. "Ne treba se strašiti, nego stalno puhati za vrat. Ona i drugi pokazuju da je mantranje o konstruktivnoj opoziciji zaista mantranje. Što znači glasat ćemo u korist onih? Opozicija mora neprekidno puhati za vrat i pronalaziti sve ono što nije u skladu sa zakonom."

Često će se u ovom sazivu mnogi vraćati u prošlost. Hasanbegović je bio na listi HDZ-a, tadašnji predsjednik je rekao da je on odličan, da je znanstvenik", kaže Kosor.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Rekla je da se ipak moglo primijetiti da je dosta zastupnika bilo u dvorani, iako su zastupnici bili raspršeni po dvoranama zbog epidemioloških mjera. "Kad bi se dogodilo da jedan ima probleme, to bi moglo biti problematično."

Rasap i raskol u SDP-u

Komentirala je i stanje u SDP-u rekavši da je u toj stranci "potpuni rasap i raskol". "Na trenutke je zabavno, ali je zapravo zabrinjavajuće, jer ipak je riječ o jednoj od dvije velike stranke. Kad se oni valjaju u političkom blatu i ne prestaju, to je znak da postaju potpuno nerelevantni."

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Što se tiče predsjednika Zorana Milanovića koji nije došao na konstituiranje Hrvatskoga sabora, Kosor je rekla da doista nema smisla njega prozivati jer "ionako smo u parlamentarnom, a ne u polupredsjedničkom sustavu", iako bi ona sigurno došla na njegovu mjestu.

Za dolazak Željka Sačića u uniformi u Sabor, rekla je da u doba rata Janko Bobetko nije dolazio u uniformi, jer se to naprosto nije radilo.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Toma
Gledaj od 29.travnja
VOYO logo