TRZAVICE U VLADI /

Ne mogu jedni bez drugih, a teško im ide i zajedno: Puca li vladajuća koalicija na plaćama učitelja?

HNS ne popušta i traži povišice, premijer Andrej Plenković želi balans

4.10.2019.
18:35
VOYO logo

Ponovno napeti odnosi u vladajućoj koaliciji - nova epizoda sukoba HDZ-a i HNS-a ovaj puta zbog plaća u prosvjeti. 

HNS zahtjeva da se rebalansom proračuna učiteljima poveća plaća za još dva posto, a iduće godine novih 4 posto. Premijer Andrej Plenković tu računicu baš i ne podržava. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

I dok na Vladi važu održivost proračuna - HNS im zamjera statičnost.

Ne mogu jedni bez drugih, a teško im ide i zajedno. Premijer nije zadovoljan glavnim koalicijskim partnerom koji traži novac za plaće učitelja.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Pa nismo ni mi zadovoljni njegovim statičkim djelovanjem", kazao je Milorad Batinić, predsjednik Kluba zastupnika HNS-a.

Plenkovića je pogodila Batinićeva opaska, pa je odmah dokazao svoju aktivnost.

A dok se premijer aktivira, na sastanku u susjednom uredu u Vladi HNS je komponirao svoje zahtjeve za koje podršku vide i iz Europske komisije.

"Pogledajte posljednji monitor Europske komisije koji jasno kaže ulazi se s ambicioznim reformama, radite dobar posao, ali plaće učitelja i nastavnika su vam premale", kaže Blaženka Divjak, ministrica obrazovanja.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Po nalogu HNS-a ministrica će u ovogodišnjem rebalansu proračuna tražiti povećanje plaća u prosvjeti za 2 posto, a u proračunu za iduću godinu još 4 posto. No, premijer kaže - novca nema, a trošimo koliko imamo.

"Nema nikoga u Vladi, ni ja, ni ministar financija bilo koji drugi ministar koji ne bi poželio odmah povećati plaću ili za ovih 25% koje smo čuli jučer ili za ovih 6. Najlakše se zaduživat i svima povećavat plaće. Ok, ako je to volja svih, može, pa ćemo vidjet koliko dugo će nam trajat kamata", jasno će Andrej Plenković, predsjednik Vlade.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

HNS i dalje premijera tjera na aktivnost

"A ja vam govorim da novca ima i da će ga biti. Ajde nam otkrijte otkud movac? Od rasta gospodarstva", jasno će predsjednik HNS-a Ivan Vrdoljak.

S 3,1 posto rasta iz prve polovine godine? Ministar gospodarstva kaže da to nije dosta.

"Hrvatskoj treba rast od 5 posto. Kada bismo ga već ove godine imali, onda bi bilo malo više novaca i za medicinske sestre, i za učitelje, i za sve one koji jesu korisnici proračunskih rashoda", govori ministar gospodarstva Darko Horvat

HDZ-ov stav o odgovornom vođenju financija podržavaju i ostali članovi parlamentarne većine. HNS-ovo inzistiranje nazivaju populizmom.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Ja sam protiv populizma, naravno, i HNS-ovog i svakog drugog. Pa šta taj populizam donosi? Ništa", jasno će saborski zastupnik Ivica Mišić.

"Ako si prihvatio neko partnerstvo, onda moraš biti svjestan toga da moraš i dio stvari koje bi ti želio pretrpjeti na neki način", kaže saborski zastupnik Branko Hrg.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

No, mišljenje drugih glavnog HDZ-ova partnera ne opterećuje. 

"Pa ne mislite valjda da idemo mi HNS-ovci u Vladu po mišljenje i stav", poručuje Milorad Batinić.

I zato ne odustaju od zahtjeva koje je donijelo središnje tijelo stranke. Znači li to i pod cijenu odlaska iz Vlade?

"Sada je donilo odluku da je to politički prioritet i na neki način naložilo, na pristojan način, ministrici da i u rebalansu i u proračunu to predloži, onda se zaključci mogu izvući. Je li to ultimatum? Ne, nije ultimatum", govori Vrdoljak. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Isto kao što ni smjena Lovre Kuščevića nije bila ultimatum. Ali njega više u Vladi nema, dok HNS i dalje premijera tjera na aktivnost.  

Superstar
NOVA SEZONA
VOYO logo