rupa u pravilniku? / NCVVO na maturi srušio učenicu jer se potpisala na esej, a prošla je pisani dio ispita...

Image
Foto: Zeljko Lukunic/PIXSELL

Iz Centa potvrdili su da se na njihovu odluku o diskvalifikaciji ne može uložiti prigovor ili žalba

19.7.2022.
17:44
Zeljko Lukunic/PIXSELL
VOYO logo

Zagrebačkoj maturantici Lauri Mikić poništen je državni ispit na maturi iz hrvatskog jezika jer se na esej potpisala punim imenom i prezimenom. Naime, ispit iz hrvatskog jezika sastoji se od dva dijela, a Mikić se greškom potpisala na esej. Ipak, Nacionalni centar za vanjsko vrednovanje obrazovanja (NCVVO) odlučio joj je poništiti cjelokupni ispit.

NCVVO je donio je odluku da je Mikić potpisom na esej pokazala "nedopušteno ponašanje učenice" te je diskvalificirana.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Mikić je prošla drugi dio hrvatskog jezika, no zbog potpisa na esej poništen joj je cjelokupan ispit iz hrvatskog jezika. I to bez prava na žalbu ili prigovor. To je u suprotnosti s najavama da se školski esej neće vrednovati ako se pristupnik potpisao punim imenom i prezimenom, piše Index.

Ove je godine, prema službenim podacima, 1200 učenika predalo prazan list eseja, no 625 učenika, unatoč nula bodova u tom dijelu ispita, položilo je hrvatski jezik. Umjesto da se esej Laure Mikić vrednuje s nula bodova, i to zbog nedozvoljenog potpisa, NCVVO odlučio je maturanticu diskvalificirati.  

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Riječ je o maturantici koja je položila prijemni ispit na Muzičkoj akademiji u Zagrebu, smjer klavir, i to s vrlo visokim plasmanom na ljestvici kandidata. No sada se čini da je izgledan upis na Muzičku akademiju jako daleko, a čini se da će sve dobiti i sudski epilog.

Image
STIGLI REZULTATI /

Svaki treći maturant nije položio maturu: Rezultati su bolji nego prošle godine, osim osnovne razine matematike

Image
STIGLI REZULTATI /

Svaki treći maturant nije položio maturu: Rezultati su bolji nego prošle godine, osim osnovne razine matematike

Za dodatni kontekst važno je spomenuti da se ispit iz hrvatskog jezika sastoji od dvije ispitne cjeline. Prva je Školski esej i sastoji se od jednog zadatka otvorenog tipa. Druga je ispitna cjelina Književnost, neknjiževni tekstovi i hrvatski jezik, a čini je 80 zadataka zatvorenog tipa.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Isto tako, od 2019. godine strogo je zabranjeno "narušavanje tajnosti identiteta pristupnika potpisivanjem punim imenom i prezimenom ili na neki drugi način koji omogućava identifikaciju".

Kada je predstavljen novi Pravilnik 2019. godine, koji je sadržavao dio o tajnosti, iz NCVVO-a su naglašavali kako im nikako nije prihvatljivo da se narušava tajnost ispitnog materijala te su najavili da će takav ispit biti poništen.  Dakle, u ovoj školskoj godini esej nije eliminacijski, a bodovima koje je njena kći iz hrvatskog jezika ostvarila u prvom danu ispita (književnost i jezik), a koji nije potpisala, ostvaruje pravo prolaska ispita iz hrvatskog jezika na ljetnom roku državne mature.  

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Prema aktualnom Pravilniku o polaganju Državne mature, članak 31 definira nedozvoljena ponašanja učenika, a stavak 1 u dijelu 2 i 6 definira upisivanje neprimjerenih znakova ili neprimjerenih sadržaja u ispitni test, kao i narušavanje tajnosti identiteta pristupnika potpisivanjem punim imenom i prezimenom. 

Tim istim Pravilnikom definirano je da kada se utvrdi nedozvoljeno ponašanje iz točke 2. i 6. nakon polaganja ispita i tijekom ocjenjivanja ispita, onda se poništava ispit ili dio ispita. U ovom slučaju NCVVO-a odlučio se na drastičnu kaznu poništavanja cijelog ispita iako je esej bio odvojen od drugog dijela ispita hrvatskog jezika. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Index je upitao NCVVO zašto je Lauri poništio cijeli ispit iz hrvatskog jezika ako je potpisala esej koji nije pisan istog dana niti se moglo povezati ta dva ispita. 

"Pravilnik o polaganju državne mature zbog konkretnog nedozvoljenog ponašanja učenika predviđa mjeru 'poništenje ispita ili dijela ispita', međutim u ispitima onih predmeta koji se sastoje od dvije ili više cjelina, poništenjem jednog dijela ispita poništava se cijeli ispit jer isto utječe na valjanost ispita kao cjeline jer su svi dijelovi neodvojivo povezani. Dakle, kod poništenja smatra se da učenik nije ni pristupio ispitu bez obzira na to od koliko se cjelina ispit sastoji, što je potpuno druga situacija od one kad je učenik pristupio npr. eseju i nije ostvario niti jedan bod", stoji u odgovoru NCVVO-a.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Isto tako, potvrdili su u odgovoru da se na njihovu odluku o diskvalifikaciji ne može uložiti prigovor ili žalba.

Dodatno, iz NCVVO-a najavili su promjenu za sljedeću godinu prema kojoj neće više biti moguće položiti hrvatski jezik ako na eseju učenik ima nula bodova.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ako se to pravilo tek planira uvesti, onda svakako nije trebalo biti primijenjeno ove godine, i to u ovom slučaju. 

Toma
Gledaj od 29.travnja
VOYO logo