rezultati državne mature / Dok maturanti čekaju konačne rang liste, provjerili smo kojih je pet fakulteta najtraženije ove godine

Image
Foto: Zeljko Lukunic/PIXSELL

Među prvih pet su još i studij: psihologije, grafičkog dizajna, radiološke tehnologije i kriminalistike

10.7.2022.
21:18
Zeljko Lukunic/PIXSELL
VOYO logo

Za jedno mjesto na studiju logopedije u Zagrebu bori se šest maturanata kojima je to prvi izbor.

"Za logopediju sam se odlučila zato što je to spoj svega što me zanima. To je dosta interdisciplinarno područje, spoj medicine, psihologije, društvenih znanosti", kazala je Ema Embrešić, maturantica iz Osijeka.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"To je jako traženo zanimanje i sigurna sam da ću naći posao nakon studija. Kvote su male i nadam se da ću upasti", smatra Nikolina Pleslić, maturantica iz Svetog Ivana Zeline.

Osim uspjeha u srednjoj školi i na državnoj maturi potrebno je proći i provjeru glasovno-jezičnih sposobnosti. To je eliminacijski kriterij.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Prijemni je prošao dosta lagano i brzo, dosta opuštena atmosfera i par pitanja. I prošla sam", kaže Ines Milić, maturantica iz Đakokova.

Image
nakon pet tjedana /

Matura je završila, bilo je manje varanja i poništenih ispita: 'Mislim da je bilo lakše nego prijašnjih godina'

Image
nakon pet tjedana /

Matura je završila, bilo je manje varanja i poništenih ispita: 'Mislim da je bilo lakše nego prijašnjih godina'

"Uvijek postoji strah da neću upasti, ali znam da uvijek mogu pokušati ponovno. Ako nije suđeno, nije suđeno ali ne odustajem sad ako prvi put ne upadnem", rekla je Luna Rajković, maturantica iz Zagreba.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Onih kojima je ovo prvi izbor je 287, a mjesta ima samo za njih 50. Podatak koliko logopeda nedostaje na tržištu rada nemaju, a povećanje upisne kvote nije jednostavno.

"Što znači povećati kvotu za 30 studenata, to je povećanje od 60 posto, znači 60 posto više nastave, angažiranih nastavnika, vanjskih dionika. To je ogroman proces i mi ne možemo o tome samostalno odlučivati", objašnjava Ante Bilić Prcić, dekan Edukacijsko-rehabilitacijskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Prema omjeru prijave prvih izbora i upisne kvote ovaj studij logopedije je najtraženiji. Među prvih pet su još i studij: psihologije, grafičkog dizajna, radiološke tehnologije i kriminalistike.

Na studiju radiološke tehnologije mjesta ima za 40 budućih studenata, a kao prvi izbor to je prijavilo njih 165.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Nekad je to bilo zanimanje vezano za izvore zračenja. Danas to zanimanje je orijentirano, odnosno sve više aparate je za magnetsku rezonancu, neuronavikaciju. Ti ljudi su zapravo vezani uz IT", pojasnio je dekan Krešimir Rotim, dekan Zdravstvenog veleučilišta u Zagrebu.

Iako u školama nedostaje nastavnika fizike i matematike interes za nastavničkim smjerovima pada. Tvrde najveći problem je status nastavnika i bolji uvjeti rada izvan sustava obrazovanja.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Na prediplomskom studiju matematike kvota je 70 studenata, a zadnje dvije godine mi upisujemo 50%. Na fizici je još gore. Na 4 nastavnička studija mi 5 studenata upišemo", prodekan za nastavu Prirodoslovno-matematičkog fakulteta Mladen Vuković.

S konačnim rezultatima državne mature za tjedan dana maturanti će znati i na koji fakultet su se uspjeli upisati.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
TOMA
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo