vedra strana turizma vol 4. / Nazvao turist Zadar i pita: 'Jesam li dobio Morske orgulje?' Drugi tražio povrat novca zbog ružnog vremena

Image
Foto: Dino Stanin/Filip Brala/Pixsell

Jednom je gost poželio posjetiti otok 'Ugly' (ružni otok), dok je drugi stranac primijetio da neke naše crkve izgledaju staro....

15.10.2022.
9:03
Dino Stanin/Filip Brala/Pixsell
VOYO logo

U posljednjem nastavku serijala "Vedra strana turizma" doznali smo kako stranici nisu upoznati što "kuver" znači, da je to usluga postavljanja stola i serviranja, pa potom pitaju hoće li proći jeftinije ako ponesu svoj beštek, a ima i onih koji traže restorane koji nude samo "ribu koja živi na dnu mora" jer je tamo čišće, pa su onda i ribe po istoj logici čišće.

Zamolili smo djelatnike turističkih zajednica da s nama podijele štorije koje ih ponekad nasmiju, razvesele dan, a ima toga uvijek na pretek, no imaju oni strpljenja za svakog gosta i dat će baš sve od sebe da se u Hrvatskoj osjećaju ugodno.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Nekoliko simpatičnih situacija podijelili su iz Turističke zajednice Grada Zadra s nama pa i razgovor koji je išao otprilike ovako:

"Let mi je u 5 sati i 60 minuta", rekao je turist.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Mislite u 6 sati", pitali su u Turističkoj zajednici.

"Ne, nego u 5 sati i 60 minuta", odgovorio je.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ne znamo jesu li na kraju došli zajednički do toga kada je točno let. Otkrivaju i da su pojedini turisti gledali iz Zadra prema Ugljanu pa pitali je li to Italija, dok je drugi pitao postoji li karta otoka "ali da je obrnuta?". Na konstataciju da sve karte pokazuju gore sjever, turist je pojasnio što će mu drugačija karta: "Ali ja kad gledam s prozora, meni su otoci drugačije okrenuti i treba mi takva karta."

Ponekad neki zalutaju u grad, pa i državu pa je jedan pitao "gdje je tu Piazza del Marco s velikom crkvom?". Mislio je pritom na Veneciju, dok je bilo i pitanja je li Salvador Dali, čuveni španjolski slikar, lokalni slikar.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
VEDRA STRANA TURIZMA VOL. 3 /

Englezi pitali hoće li proći jeftinije ako u restoran ponesu svoj beštek, drugi hoće li biti valova u kolovozu

Image
VEDRA STRANA TURIZMA VOL. 3 /

Englezi pitali hoće li proći jeftinije ako u restoran ponesu svoj beštek, drugi hoće li biti valova u kolovozu

Poželio ići na otok 'Ugljy' (eng. ružan)

Bilo je i simpatičnih zabuna, kao kad je jedan gost upitao gdje može kupiti bon za tele mrežu "Potatoes" (engl. krumpiri), a mislio je na mrežu "Tomato" (engl. rajčica). Dok je drugi poželio otići na otok "Ugly" (engl. ružan), a mislio je na naš Ugljan. "Jedan gost pitao je kako može kod nas produljiti australsku putovnicu", podijelili su s nama iz zadarske Turističke zajednice, dok je drugi stigao i naveo kako planira otvoriti mini zoološki vrt pa pita može li u njemu držati kornjače čančare.

No više puta je bilo zabune da je Zadar Venecija pa je jedan gospodin iz Njemačke mailom naveo da dolazi u Veneciju određenog datuma pa je molio da mu daju informacije o gradu i kartu grada.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

A što je uopće otok, debatirao je jedan gost koji je konstatirao da otok, koji je kopnom povezan mostom, zapravo nije otok. Ima štorija sa zabunama na pretek pa i ona kad je gost pitao gdje može naći muzej "of Broken Glass" (eng. razbijenog stakla), a mislio je pritom na Muzej antičkog stakla (eng. Museum of Ancient Glass). Jednom je gost pitao i gdje može naći kip bana Jelačića na konju (onu iz Zagreba).

Image
Foto: Dino Stanin/Pixsell
Image
Foto: Dino Stanin/Pixsell

Neki nisu upoznati koliko je crkava u Hrvatskoj pa je bilo i pitanje gošće je li zadarski Sv. Donat jedina crkva u Zadru, dok su doživjeli i pitanje jesu li morske orgulje - prirodne. Jedan Amerikanac primijetio je da su "neke od naših crkava izgledaju vrlo stare", dok je jedna turistkinja u ruci imala prospekt na japanskom pa pitala je li on pisan na hrvatskoj glagoljici.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

'Ima li oko Oliba meduza?'

Ima i onih koji brinu za svoju sigurnost pa je jedan gost telefonom pitao ima li oko otoka Oliba meduza, a jednom su doživjeli i pitanje 'koliko je kamenih ploča na Kalelargi?'. Otkrivaju da je jednom gost pitao i što znači internet domena .hr, je li to skraćenica od Hercegovina?.

"Imali smo i telefonski poziv s pitanjem: 'Jesam li dobio Morske orgulje?' A primili smo i upit gosta putem maila koji je tražio povrat novca za karte Nacionalnom parku Plitvice jer mu je taj dan padala kiša", otkrivaju nam vedru stranu svog posla iz zadarske Turističke zajednice.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ove anegdote pokazuju da će biti smijeha dok je gostiju, ali u uredu Turističke zajednice cijene svakog gosta i imaju strpljenja za svu silu pitanja, primjedbi, opaski jer znaju da je svaki gost dobrodošao i vrijedna karika u našem turizmu.

A da gosti vole Zadar pokazuju i podaci sezone. Grad Zadar i mjesta koja mu administrativno pripadaju od početka godine do 6. listopada bilježe 473.697 dolazaka i 2.015.505 noćenja. "To je porast od 40% u dolascima i 30% u noćenjima usporedo s 2021. godinom. U usporedbi s 2019. godinom ostvareno je 83% prometa u dolascima i 98% prometa u noćenjima", otkrivaju nam iz Turističke zajednice Grada Zadra.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Navode da prema strukturi gostiju, na svom području ove godine bilježe udio broja domaćih turista od 14% dok je udio stranih turista 86%. "U usporedbi s 2021. godinom bilježi se 10% manje noćenja domaćih gostiju dok strani gosti bilježe porast broja noćenja od 38%. U usporedbi s 2019. godinom domaći gosti su ostvarili 4% noćenja više dok strani gosti bilježe 4% manje noćenja", otkrivaju nam podatke o ovogodišnjem turizmu.

U idućem nastavku "Vedra strana turizma" doznajte tko je to konjem dojahao u središte jednog grada pa pitao za kartu BiH jer putuje tako do Turske.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Toma
Gledaj od 29.travnja
VOYO logo