NAZIRE LI SE PRIMIRJE U VLADI? / Karamarko odustaje od Brkića, a Orešković otpisuje Lozančića

Image
Foto: PIXSELL, Patrik Macek

U petak je Udruga dragovoljaca HOS-a Splitsko-dalmatinske županije predložila ratnog veterana iz svojih redova Damira Banića za ministra branitelja.

12.3.2016.
9:04
PIXSELL, Patrik Macek
VOYO logo

Ne treba smetnuti s uma da je Đuru Glogoškog, vođu prosvjeda branitelja u Savskoj 66 i predsjednika Udruge 100-postotnih ratih vojnih invalida, upravo Orešković pozvao na razgovor te mu predložio da se kandidira za ministra branitelja.

Image
UKUPNO IH JE VEĆ DEVET: /

IX. bojna HOS-a ima svojeg kandidata za ministra branitelja

Image
UKUPNO IH JE VEĆ DEVET: /

IX. bojna HOS-a ima svojeg kandidata za ministra branitelja

Brkić je za premijera prerirzičan kandidat

No, kako pišu iste novine, unatoč inflaciji kandidata, u Banskim dvorima znaju da su samo dva favorita: Milijan Brkić, kojeg po svaku cijenu guraju Tomislav Karamarko i HDZ, te Glogoški, kojega je, kao zeca iz šešira, izvukao premijer Orešković ne bi li opstruirao Brkićev izbor.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Dio ministara ne bi imao ništa protiv Brkića da glavni tajnik HDZ-a nije opterećen pričom o prepisanom diplomskom radu. No u situaciji kada je odluka o oduzimanju Brkiću diplome s Visoke policijske škole pitanje trenutka, Oreškoviću je prevelik rizik primiti ga u Vladu, jer bi ga već za koji mjesec morao razriješiti dužnosti.

Splitksi dnevnik pak piše da je Karamarko čvrsto stao na Brkićevu stranu jer uoči unutarstranačkih izbora želi pokazati da Božo Petrov i Orešković ne mogu unedogled diktirati HDZ-u pravila igre. Kako sada stvari stoje, ni Karamarko ni Orešković nisu spremni popustiti.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

HDZ-OVCI SLOŽNI: ‘Milijan Brkić je najbolji kandidat za ministra branitelja’

Jednostavna parlamentarna matematika

Međutim, za izbor novoga ministra potrebno je 76 glasova u Saboru, što znači da ni jedna ni druga strana neće moći nametnuti svoju volju. Domoljubna koalicija ne može u Saboru sama izglasati Brkića za ministra, a ni Orešković s Mostom ne može osigurati većinu za izbor nekog drugog kandidata.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ni Orešković ni Karamarko nisu u ovom trenutku spremni ići na nove izbore. Premijer je tek započeo svoj posao u Vladi, a šefu HDZ-a bi to uoči stranačkih izbora bilo ravno priznavanju vlastitog poraza.

Stoga nije isključeno da se ministar branitelja na koncu izabere širokim dogovorom oko niza spornih pitanja, pa da Orešković Karamarku popusti oko smjeneDragana Lozančića i imenovanja novog šefa SOA-e, a da Karamarko popusti Oreškoviću oko ministra branitelja.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Dok se takav dogovor ne postigne, Ministarstvo branitelja i dalje vodi SDP-ova zamjenica Vesna Nađ. jedna od onih zbog koje su braniteljske udruge svojedobno započele prosvjed u Savskoj 66.

Brak na prvu UK
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo