Ovo je 11 ljudi koji će nas predstavljati u Europskom parlamentu

U Hrvatskoj su u 19 sati zatvorena birališta na kojima su građani danas birali 11 zastupnika u Europski parlament, a obilježio ih je mali odaziv birača, ali ipak bolji nego lani.

25.5.2014.
20:22
VOYO logo

Prema prvim rezultatima Državnog izbornog povjerenstva nakon 91,53% obrađenih biračkih mjesta, HDZ je pobjednik izbora za Europski parlament sa 6 osvojenih mandata. SDP je osvojio 4, a jedan je osvojio ORaH. Savez za Hrvatsku, čini se, ipak je ostao bez zastupnika u EU parlamentu. Na izbore je izašlo 25,10% birača.

Prema DIP-ovim rezultatima HDZ je osvojio 41,29% glasova, a SDP 29.86%. Usprkos velikoj razlici u postocima, HDZ je dobio samo jedan mandat, ORaH ima 9,41%, a Savez za Hrvatsku 7%.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Prema prvim rezultatima preferencijalnih glasova, s liste koalicije predvođene HDZ-om, najviše je glasova osvojila Ruža Tomašić. Najviše glasova s liste predvođene SDP-om osvojio je Tonino Picula.

U Europskom parlamentu će tako, prema rezultatima dobivenim prebrojavanjem više od 99 posto glasova, sjediti Andrej Plenković, Dubravka Šuica, Ivana Maletić, Marijana Petir i Ruža Tomašić. Davor Ivo Stier, iako se na početku nije tako činilo, ipak će ponovno predstavljati Hrvatsku u EU.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

S liste ORaH-a umjesto prve na listi, Mirele Holy u parlament će, kako je najavila Davor Škrlec.

S liste Kukuriku koalicije u EU parlament ulaze 4 kandidata (Neven Mimica je u Europskoj komisiji i neće biti zastupnik): Tonino Picula, koji je osvojio najviše preferencijalnih glasova, Biljana Borzan, Jozo Radoš i Ivan Jakovčić. Zanimljivo je da je Milorad Pupovac, koji je bio posljednji na Kukuriku listi, osvojio čak 9,4 posto preferencijalnih glasova, što znači da mu je nedostajalo svega 1.645 glasova da 'izgura' Ivana Jakovčića u utrci za EU parlament.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Kandidat Saveza za Hrvatsku, Stjepan Ribić, ipak neće u Europski parlament jer iako je njegova lista prešla izborni prag, prema D'Hondtovoj metodi nije dobila i mandat.

Slab odaziv

Prema podacima DIP-a do 16 sati glasovalo je oko pola milijuna birača ili njih 16,45 posto, dok je godinu ranije u istom roku glasovalao 14,63 posto birača.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Izbori, na kojima oko 3,8 milijuna hrvatskih birača biralo 11 hrvatskih europarlamentaraca na puni petogodišnji mandat, po izvješću DIP-a do 16 sati protjecali su bez ozbiljnijih prigovora.

Za 11 hrvatskih mjesta u Bruxellesu natjecalo se 275 kandidata sa 25 listi - sedam koalicijskih i 18 samostalnih stranačkih. Najmlađem kandidatu je 19, najstarijem 80 godina.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Birači su za njih mogli glasovati na 6. 337 biračkih mjesta, od toga na 79 mjesta u inozemstvu.

Europarlamentarci se biraju sustavom preferencijalnoga glasovanja - građani, osim određene liste, mogu zaokružiti i određenog kandidata s liste za koju glasuju. Preferirani glasovi vrijede samo ako pojedini kandidat dobije najmanje deset posto glasova koje je osvojila njegova lista.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
KSW 94
Uživo 11. svibnja
VOYO logo