PREDOČILA PODATKE / Stručnjakinja iz Nastavnog zavoda za javno zdravstvo: 'Miris je neugodan, ali nema opasnosti po zdravlje'

Image
Foto: Davorin Visnjic/PIXSELL

NZJZ poziva da svi koji osjete poteškoće u smislu kašljanja, kihanja i nadražaja sluznice smanje aktivnosti na otvorenome i u slučaju povećanih teškoća upitaju za savjet svoje liječnike obiteljske medicine

5.12.2023.
16:31
Davorin Visnjic/PIXSELL
VOYO logo

Nakon provedenih mjerenja u ponedjeljak i utorak na odlagalištu otpada Jakuševec, voditeljica Službe za zdravstvenu ekologiju, Jasna Bošnir iz Nastavnog zavoda za javno zdravstvo (NZJZ) izjavila je kako već vrlo niske koncentracije kemijskih spojeva imaju neugodan miris i izazivaju zabrinutost građana koji ga osjete i prije instrumenata, no nema ugroze po ljudsko zdravlje, piše Jutarnji list.

Bošnir je naglasila da NZJZ u takvim situacijama poziva da svi koji osjete poteškoće u smislu kašljanja, kihanja i nadražaja sluznice smanje aktivnosti na otvorenome i u slučaju povećanih teškoća upitaju za savjet svoje liječnike obiteljske medicine.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Lebdeće čestice

Mjerenja su pokazala koncentracije sumporovodika, amonijaka i merkaptana koji se mjere u akcidentnim situacijama. Prisutnost sumporovodika i merkaptana u zraku nije bila utvrđena, no jest amonijaka. Uočeno je da su koncentracije sumpornog i dušikovog dioksida u granicama normale, a količine lebdećih čestica su bile povišene s tim da su se u utorak 10 sati čestice u većini slučajeva smanjile.

Image
Foto: Neva Zganec/PIXSELL

Na mjernoj postaji Zagreb 1 čestice pm 10 bile u koncentraciji 52, a granična je vrijednost prosječno 50 mikrograma po metru kubnom kroz 24 sata, pojasnila je Bošnir. Najveća vrijednost pm10 zabilježena je u Dugavama, na postaji Zagreb 3 i iznosila je 59 mikrograma po metru kubnom. Za čestice pm 2,5 granična je vrijednost 25 mikrograma po metru kubnom, a najviša vrijednost zabilježena je na postaji Zagreb 4 i iznosila je u 10 sati 44,2.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
URUŠILO SE ODLAGALIŠTE SMEĆA /

Zagrebački HDZ i Domovinski pokret optužuju gradsku vlast: 'Jakuševec je stalni rizik za Zagrepčane'

Image
URUŠILO SE ODLAGALIŠTE SMEĆA /

Zagrebački HDZ i Domovinski pokret optužuju gradsku vlast: 'Jakuševec je stalni rizik za Zagrepčane'

Najviša koncentracija sumporova dioksida bila je 2 mikrograma po metru kubnom u to doba, a granična vrijednost je 350 kroz jedan sat. Najveća koncentracija dušikovog dioksida 31,5 mikrograma po metru kubnom izmjerena je na postaji u Vukovarskoj 47,a granična vrijednost po satu je 200, što znači da su vrijednosti bile unutar maksimalno dozvoljenih, naglasila je Bošnir.

POGLEDAJTE VIDEO: Odron dijela odlagališta otpada Jakuševec

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
TOMA
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo