epidemija ide dalje /

Nastavlja se rast broja novozaraženih i borba za cijepljenje: 'Nema mjesta osuđivanju, tu smo da pomognemo'

Nažalost i danas velik broj umrlih - čak 13

12.9.2021.
19:56
VOYO logo

Nastavlja se rast broja novozaraženih - oko 300 ih je više nego prije tjedan dana. Raste broj hospitaliziranih kojih je prema današnjem izvještaju 572-oje.Njih 62 za disanje treba pomoć respiratora. Čak trećina od ukupnog broja je u Splitu. Nažalost i danas velik broj umrlih - čak 13.

A kako smo daleko od cijepljenih 70 posto populacije, s dvije doze je cijepljeno nešto više od milijun i 600 tisuća građana građana, Vlada je krenula s oštrijom retorikom prema protivnicima cijepljenja.

Najavljene su covid potvrde u zdravstvu, a kako bi pokazali učinkovitost cijepljenja od ovog tjedna u izvještajima stožera uz broj umrlih i zaraženih naglasit će jesu li cijepljeni ili ne.

Od 13 preminulih najviše je u Splitu, četvero, te u Klinici Fran Mihaljević troje. I svi oni nisu bili cijepljeni. U KBC Split 94 posto onih na respiratoru nije cijepljeno.

"Možemo reći da kad usporedimo s prethodnim valom već sad smo nadmašili maksimalan broj bolesnika na respiratoru koji je bio u zimskim mjesecima", rekla je Sanda Stojanović Stipić, predstojnica Klinike za anesteziologiju i intenzivno liječenje u KBC-u Split.

"Trenutno među našim pacijentima na intenzivnoj jedinici je samo jedan pacijent u potpunosti cijepljen, u svibnju. Svi ostali pacijenti, a među njima ima i medicinskog osoblja nažalost nisu cijepljeni", rekla je Marija Santini, infektologinja Klinike za infektivne bolesti dr Fran Mihaljević.

Koliko je preminulih i hospitaliziranih, a necijepljenih podatak je koji će od ovog tjedna redovito izvještavati stožer.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Podaci se mogu očekivati slični ovima, koji je Hrvatski zavod za javno zdravstvo prikupio za prvi tjedan u rujnu. Od 48 preminulih 36 nije bilo cijepljeno, u to treba ubrojiti i nepotpuno cijepljenje od jednog preminulog. A s obje doze umrlo je 11 osoba.

"Među preminulima a cijepljenim su osobe starije od 65 godina, koje su opterećene brojnim komorbiditetima, a među osobama koje su preminule a mlađe od 65 godina nema onih koji su cijepljeni", rekla je Maja Ilić, HZJZ. 

U tom tjednu koronavirusom se zarazilo 4 tisuće 384 necijepljenih, cijepljenih jednom dozom bilo je 179, a s obje doze je zaraženo 785 osoba odnosno 14,7 posto.
Epidemija je to necijepljenih, tvrde u Stožeru i Vladi. Iako pritom ističu da cijepljenje neće biti obavezno, u redovitim pojavljivanjima imaju sve direktnije poruke za antivaksere...

"Nema drugog puta, kad govorimo o ukidanju mjera i relaksaciji i povratku na normalno osim cijepljenja", rekao je ministar Davor Božinović, dok je ministar Vili Beroš rekao: 
"Cijepljeni su u ovom trenutku sigurniji, nalaze se na sunčanoj strani ulice, na toj strani ima dovoljno mjesta i za ostale".

Image
Poslao im otvoreno pismo /

Ministar Beroš o uvođenju covid potvrda zdravstvenim djelatnicima: 'To je naša obveza, na koju smo se zavjetovali'

Image
Poslao im otvoreno pismo /

Ministar Beroš o uvođenju covid potvrda zdravstvenim djelatnicima: 'To je naša obveza, na koju smo se zavjetovali'

Iako su njezini pacijenti uglavnom necijepljeni, kod doktorice Santini nema ljutnje. Nakon što je 40 minuta intubirala svoje pacijente, s još vidljivim udubljenima od maske na licu, poručuje.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Nema sad tu puno komentiranja je li se netko cijepio ili nije, mi smo tu da ljudima pomognemo, a nismo tu da bismo ih osuđivali. Ono što savjetujemo u pogledu cijepljenja je najbolje što možemo savjetovati i da smo to napravili i za sami sebe", rekla je Santini.

Cijepit će i kći tinejdžericu, jer kaže osjeća se tako sigurnije, a to savjetuje i svim ostalima.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Sjene prošlosti
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo