saborska rasprava /

Grmoja: 'Želim vratiti u fokus slučaj Agrokor koji se uporno zataškava', Maras potvrdio da SDP danas šalje prijedlog za minimalac

Image
Foto: Patrik Macek/PIXSELL

Novi zakon o reviziji, koji se donosi u redovitoj proceduri, dakle u dva čitanja, predviđa da će nadležno tijelo za nadzor revizorskih društava i ovlaštenih revizora postati Ministarstvo financija

5.12.2017.
9:33
Patrik Macek/PIXSELL
VOYO logo

U 9:30 sati nastavlja se 6. sjednica Hrvatskog sabora, na kojoj se očekuju konačni prijedlozi zakona o reviziji te o izmjenama Zakona o posebnom porezu na motorna vozila teme su o kojima će zastupnici raspravljati.

Početkom sjednice Mostov Miro Bulj tražio je stanku zbog trenutne političke situacije, a Željko Glasnović zbog kaznenog zakona. Gordan Maras stanku je tražio zbog lošeg položaja radnika. Klub zastupnika HDZ-a tražio je stanku zbog aktualne političke situacije.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Prvi je na podij došao MOST-ov Nikola Grmoja.

"Ja ću ponovno pokušati vratiti u fokus slučaj Agrokor koji je namjerno maknut u u stranu ukidanjem povjerenstva i zataškavanjem koje ne prestaje. Nikad se nije htjelo ništa poduzeti. odmahnulo bi se rukom. Imamo slučaj o kojem je često govorio Panenić, a to je preuzimanje Badela", rekao je Grmoja.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Kvaka 22 krije se u odgovoru na pitanje zašto su Plenkovićevi ministri dali Badel slabijem ponuđaču. I nepismenima je jasno čija je ponuda bila bolja i za radnike i za vjerovnike pa ipak Meteor grupa je dobila vjetar u leđa od Vlade. U rukama HDZ-ovih stranačkih kolega završila je zlatna koka, što Badel i dalje jest"

Iza njega govorio je Željko Glasnović iz Neovisni za Hrvatsku. 

"Drage kolege, ja mjesecima upozoravam što nam je potrebno da napravimo funkcionalnu državu. Usavršavanje pravnog sustava, profesionalizacija javne uprave, integracija dijaspore koja je najveći poslovni ogranak u Hrvatskoj. Govorimo o analitici kao temelju plana svake nacionalne sigurnosti. A što se kod nas događa? Kakve savjetnike ima predsjecnica, Vlada i ostali? Tko blokira fejs stranice i komentare o generalu Praljka. Dežurni poltron Drago Pilsel krstari po Republici Srpskoj i govori na tamošnjoj javnoj televiziji kako je 4. gardijska brigada vršila zločine u Mrkonjić Gradu. Tko će još ovdje biti optužen kad se haaški sud preseli u BiH?
On to radi u jednoj zločinačkoj organizaciji koja je pobila desetke tisuća Hrvata. Hrvatska je već desetljećima izložena jednoj destabilizaciji od Trojanskog konja u obliku Vladinih udruga i drugih, koje su krivotvorili informacije i svjedočili protiv svoje države. To je kazneno djelo, to je nezamislivo."

SDP-ov Gordan Maras potvrdio je kako će stranka danas u proceduru uputiti svoj prijedlog za minimalnu plaću, rekavši kako će o tome danas na press konferenciji više govoriti Davor Bernardić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Novi zakon o reviziji, koji se donosi u redovitoj proceduri, dakle u dva čitanja, predviđa da će nadležno tijelo za nadzor revizorskih društava i ovlaštenih revizora postati Ministarstvo financija, Odbor za javni nadzor revizije prestat će s radom, a Hrvatska revizorska komora više neće imati nadzornu ulogu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Između dvaju saborskih čitanja predloženi je zakon doživio određene promjene, pa je sada propisana obveza ugovaranja zakonske revizije s najmanje dva međusobno neovisna revizorska društva za subjekte od javnog interesa koji su, sukladno zakonskim kriterijima, prepoznati kao subjekti od sistemske važnosti. Izmjenama Zakona o posebnom porezu na motorna vozila, za koje Vlada od Sabora traži hitnu proceduru, od iduće bi godine trebala pojeftiniti rabljena vozila.

Superstar
NOVA SEZONA
VOYO logo