RTL-ova ekipa na terenu / Nasip popucao zbog potresa, postavljaju se box barijere: Prijeti li sada tom području i poplava?

Sve dionice nasipa na području Sisačko-moslavačke županije zato se i dalje kontinuirano obilaze

28.1.2021.
19:00
VOYO logo

Nakon niza novih slabijih potresa na Banovini pojavile su se nove pukotine i odroni na nasipu retencije Lonjsko polje kod crpne stanice Mahovo. Sanacija je započela jučer - na dužini od 150 metara. S nova tri oštećenja nasipa, broj kritičnih dionica nastalih uslijed potresa povećao se s početnih sedam na 10, a u slučaju novih potresa nije isključena ni mogućnost pojave novih oštećenja. Sve dionice nasipa na području Sisačko-moslavačke županije zato se i dalje kontinuirano obilaze. 

Image
šteta je sanirana /

VIDEO Posljedice razornih potresa: Napuknuo još jedan nasip pored sela Mahovo!

Image
šteta je sanirana /

VIDEO Posljedice razornih potresa: Napuknuo još jedan nasip pored sela Mahovo!

"Na području Petrinje su utvrđena oštećenja, desni kupski nasip na lokaciji Krnjica, zapravo unutar samog grada Petrinje potrebno je bilo izgraditi privremeni nasip dužine oko 600 metara jer je potres izazvao tolika oštećenja na nasipu da je bilo razumnije izgraditi drugu liniju obrane i ništa ne prepustiti slučaju, a tek po proljeću omogućit će se neka ozbiljnija sanacija nasipa na tom području. Ono što je jednako važno je izgraditi pristupne ceste", izjavio je generalni direktor Hrvatskih voda Zoran Đuroković.

A na jednom od mjesta oštećenja na lokaciji Krnjica je bio i RTL-ov Boris Mišević.

Stanovnici bi trebali biti sigurni, ali ni Hrvatske vode se nikad nisu susrele s ovakvom situacijom . Zaista rade sve što mogu. Zemlja na nasipu je nasuta postavljene su takozvane box barijere kao nova linija obrane. Povećane su 600 metara pokraj Petrinje na Krnjici II.

Taj nasip ima nekoliko ruptura, puknuća i u slučaju da to ne izdrži, trebalo s ići s ovom rezervnom opcijom. 

Na svih šest lokacija u krugu od 500 metara ima sličnih rješenja. Rade se i pristupne ceste, za sada je napravljeno pet i pol kilometara jer je to teren do kojeg se jedva moglo doći. Kamioni sada ovdje mogu proći i nastaviti sa sanacijom.

Radit će se i skeniranje s georadarom u suradnji s Hrvatskom vojskom. Već je skeniran 31 kilometar nasipa, ali treba pričekati da se nasip isuši jer je još uvijek natopljen snijegom.

Petrinju i županiju će do nove sanacije štiti box barijere, kako kažu u Hrvatskim vodama- druga linija obrane.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
FNC17
Gledaj uživo 1.lipnja
VOYO logo